26 de localităţi afectate de precipitaţii

Scris de Vasile Gherman, 22 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Fenomenele meteorologice periculoase şi precipitaţiile torenţiale au contribuit la formarea de torenţi pe versanţi, respectiv la creşterea nivelurilor şi debitelor văilor şi pâraielor. Au fost depăşite pragurile de precipitaţii la mai multe staţii hidrometrice (Moisei, Cavnic, Baia Sprie, acumularea Strâmtori Firiza), respectiv mai multe râuri au atins cota de atenţie (Vişeu, Firiza, Cavnic, Iza, Lăpuş).

Văile şi pâraiele de pe raza a 11 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv 26 de localităţi (Baia Sprie, Cerneşti, Baia Mare, Şişeşti, Ulmeni, Strâmtura, Bogdan Vodă, Rozavlea, Dragomireşti, Bârsana şi Poienile de Sub Munte) s-au revărsat şi au afectat curţi şi anexe, infrastructura rutieră, terenuri arabile, dar şi apărări de maluri. „Pompierii militari din Vişeu de Sus şi Bogdan Vodă au intervenit cu autospecialele din dotare şi cu motopompe pentru evacuare apelor din subsoluri şi curţi din şase gospodării inundate în localităţile Strâmtura, Vişeu de Sus şi Vişeu de Jos. De asemenea, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au acţionat pentru deblocarea căilor de acces inundate, curăţarea drumurilor de aluviunile transportate de şuvoaiele de apă. Angajaţii de la drumuri judeţene au decolmatat şanţurile şi rigolele de pe mai multe tronsoane. Echipaje de poliţie au asigurat fluidizarea traficului rutier în zonele inundate şi au sprijinit intervenţia echipelor pentru eliminarea efectelor negative produse de inundaţii ”, a spus preşedintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan.

Scurgerile de pe versanţii şi apele revărsate ale văilor şi pâraielor au inundat trei subsoluri, 26 de anexe gospodăreşti, 112,5 hectare de teren arabil, 5 hectare de păşuni şi fâneţe. Şuvoaiele de apă au transportat aluviuni, material lemnos, pietriş care au colmatat cinci fântâni şi au afectat 0,3 km de drum judeţean, 10,7 km de drumuri comunale, 55,7 km de străzi şi uliţe, 6,52 km de drumuri agricole, 2 km de drumuri forestiere. Ape învolburate au colmatat şi distrus un podeţ, o punte pietonală, respectiv au afectat cinci poduri şi 15 podeţe. Creşterea debitelor şi nivelurilor cursurilor de apă au produs eroziuni de mal pe o suprafaţă de 20 km, respectiv au afectat 0,5 km de apărare de mal.

Situaţia centralizată a pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase a fost transmisă la nivel central, iar verificarea şi evaluarea obiectivelor afectate de inundaţii vor fi verificate de echipe mixte, stabilite prin ordin al prefectului.

A consemnat V. Gherman