Urmărire în trafic şi focuri de armă pentru reţinerea contrabandiştilor

Scris de Lia Bradeanu, 07 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au descoperit şi confiscat, în urma unor acţiuni specifice pe linia combaterii contrabandei desfăşurate la frontiera de nord, aproximativ 11.300 pachete cu ţigări, ce urmau să ajungă pe piaţa neagră de desfacere.

 

În data de 6 martie a.c., la nivelul ITPF Sighetu Marmaţiei s-a declanşat o actiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări în zona de responsabilitate.

Astfel, în jurul orei 20.00, un echipaj mobil al poliţiei de frontieră de la Sectorul PF Sighet a identificat în trafic, pe raza localităţii Tisa, jud. Maramureş, un autoturism marca Volkswagen, despre care existau informaţii că transportă ţigări de provenienţă ucraineană.

Poliţiştii de frontieră au pornit în urmărirea maşinii, folosind semnalele acustice şi luminoase, însă, conducătorul auto a ignorat semnalele legale şi a continuat deplasarea în mare viteză. Autoturismul a fost blocat pe o stradă de pe raza municipiului Sighetu Marmaţiei, la volanul acestuia aflându-se A.P., de 17 ani, domiciliat pe raza judeţului Maramureş.

În urma verificării autoturismului au fost descoperite 2 baxuri cu ţigări, iar în urma inventarierii acestora a rezultat cantitatea de 1.000 pachete ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 9.100 lei.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, întreaga cantitate de ţigări fiind ridicată în vederea confiscării. Totodată, poliţiştii de frontieră îl cercetează pe tânăr pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

Autoturismul folosit la transportul ţigărilor a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor, la final urmând a se lua toate măsurile legale ce se impun.

La scurt timp, o altă patrulă a poliţiei de frontieră din cadrul aceluiaşi sector a oprit pentru control, pe raza municipiului Sighetu Marmaţiei, un autoturism marca Volksvagen, condus de Dorel R., de 26 de ani, domiciliat pe raza judeţului Maramureş.

Sub capota autoturismului, poliţiştii de frontieră au descoperit ascunse 500 de pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 4.500 lei, cantitate ce a fost ridicată în vederea confiscării.

Bărbatul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, iar autoturismul a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

În cadrul aceleiaşi acţiuni, în jurul orei 14.00, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului PF Valea Vişeului a efectuat semnalele regulamentare pentru a opri la control, pe raza localităţii Petrova, jud. Maramureş, un autoturism marca Volkwagen, înmatriculat în Romania, condus de Maria C., în vârstă de 34 ani, domiciliată pe raza judeţului Maramureş.

În urma verificării maşinii, poliţiştii de frontieră au descoperit mai multe spaţii special amenajate în care au putut fi observate pachete cu ţigări, motiv pentru care persoana în cauză împreună cu maşina a fost duse la sediul sectorului în vederea efectuării unui control amănunţit.

Astfel, au fost descoperite, ascunse în locuri special amenajate în bara spate, în rezervor şi în bord, cantitatea de 699 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană.

În continuarea verificărilor, Maria C. a declarat că la domiciliul mai deţine încă 300 de pachete cu ţigări, pe care le-a predat de bună voie poliţiştilor de frontieră.

Întreaga cantitate de ţigări, 999 pachete, de provenienţă ucraineană, în valoare de 9.000 lei a fost ridicată în vederea confiscării, iar persoana în cauză este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

De asemenea, autoturismul folosit la activitatea infracţională a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

În ziua de 6 martie, o patrulă a poliţiei de frontieră de la S.P.F. Brodina a observat, în jurul orei 17.00, în apropierea frontierei de stat, pe direcţia localităţii Straja, un grup de persoane care se deplasa de la frontieră spre interiorul ţării, transportând colete voluminoase.

Poliţiştii de frontieră au acţionat pentru reţinerea persoanelor în cauză efectuând somaţiile legale prin voce, însă acestea nu s-au supus, au abandonat coletele şi au fugit, moment în care lucrătorii noştri au executat patru focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale.

Nici de această dată persoanele în cauză nu s-au oprit, şi profitând de terenul accidentat şi zona împădurită, au reuşit să se întoarcă pe teritoriul statului vecin.

În cel mai scurt timp au fost anunţate şi autorităţile de frontieră ucrainene despre eveniment.

În zona respectivă, poliţiştii de frontieră au descoperit mai multe colete cu ţigări care au fost transportate la sediul sectorului, unde, în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 8.800 pachete de ţigări, de diferite mărci, de provenienţă ucraineană.

Întreaga cantitate de ţigări în valoare de 96.800 lei a fost ridicată în vederea confiscării, iar în continuare lucrătorii noştri desfăşoară activităţi în vederea documentării întregii activităţi infracţionale, la final urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Poliţiştii de frontieră sătmăreni au depistat şi predat autorităţilor competente un cetăţean român pe numele căruia era emis, de către autorităţile franceze, un mandat european de arestare.

Luni, 6 martie a.c., în jurul orei 23.00, la Punctul de Trecere a frontierei Petea, judeţul Satu Mare, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor  specifice trecerii frontierei cetăţeanul român Ştefan P., în vârstă de 31 de ani, din judeţul Satu Mare.

În urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au constatat că bărbatul figurează ca fiind urmărit internaţional.

Pe numele acestuia Curtea de Apel Paris a emis un mandat european de arestare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, acesta având de executat o pedeapsă cu închisoarea de trei ani şi patru luni.

Persoana în cauză a fost predată de către poliţiştii de frontieră unui echipaj din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al I.P.J. Satu Mare, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.