Ucraineni la Şomcuta Mare

Scris de Vasile Gherman, 26 martie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Delegaţia oraşului Nadvirna (Regiunea Ivano-Frankivsk) a fost primită la Primăria Şomcuta Mare de primarul Gheorghe Buda. Cele două oraşe au semnat, în urmă cu doi ani, un protocol de înfrăţire.

Delegaţia ucraineană a fost formată din Zinoviy Andriyovici, primarul oraşului Nadvirna, directorul de spital şi cel al liceului auto din localitate, şeful Inspectoratului de Pompieri şi fostul primar. Alături de primarul Gheorghe Buda, la discuţii au participat: Ana Lucreţia Moldovan, inspector general şcolar şi Corina Muntean, director al Liceului Teoretic „Ioan Buteanu” Şomcuta Mare. Oaspeţii au vizitat unitatea de învăţământ pentru a vedea dotările, fiind interesaţi, în special, de laboratoarele de informatică. Vizita a mai cuprins sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. „Ne considerăm oraşe înfrăţite şi suntem ca fraţii. Am format o delegaţie cu oameni de seamă ce reprezintă diferite domenii de activitate: Sănătate, învăţământ, situaţii de urgenţă. Dorim să vedem ce putem face, în următorii ani, pentru a întări şi dezvolta colaborarea noastră. Chiar dacă, acum, în Ucraina, sunt probleme, sperăm să găsim susţinere, sprijin material, dar şi idei pentru reformele noastre”, a declarat primarul Zinoviy Andriyovici.

Ucrainenii interesaţi de fondurile europene

Administraţia locală este mulţumită de colaborarea avută în cei doi ani de  prietenie. „Au trecut doi ani de la prima noastră întâlnire şi, în acest interval, am avut o colaborare bună şi fructuoasă. Tabăra de vară organizată anul trecut în Şomcuta Mare şi la Nadvirna a fost un schimb de experienţă benefic pentru elevii şi dascălii din cele două zone. Sperăm ca în acest an să putem organiza o nouă ediţie. De asemenea, s-a colaborat pe linie de sănătate, cultură şi sport, dar se doreşte şi iniţierea unui schimb de experienţă în perioada sărbătorilor de iarnă pentru a vedea obiceiurile şi tradiţiile”, a declarant primarul Gheorghe Buda. Ucrainenii au cerut informaţii despre accesarea fondurilor europene, gestionarea situaţiilor de urgenţă, dotarea şcolilor, a spitalelor etc. „Maramureşul este singurul judeţ din ţară care are liceu cu predare în limba ucraineană. Orice vizită bilaterală în domeniul învăţământului este benefică pentru ambele părţi. Susţinem această colaborare şi voi solicita departamentului pentru proiecte să identifice surse de finanţare pentru schimburi de experienţă între elevii din cele două oraşe”, a punctat Ana Moldovan.

La finalul discuţiilor, cadourile pregătite din partea administraţiei locale, au fost oferite de primarul Gheorghe Buda.

Vasile Gherman