Sute de elevi din judet trecuti de 18 ani nu si-au primit inca alocatiile

Scris de Angela Sabau, 16 decembrie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dosarele elevilor sunt inca „in lucru” la Agentia de Prestatii Sociale

Mai multi elevi care au implinit 18 ani in acest an nu au primit inca alocatia, desi, potrivit legii, au acest drept pe durata perioadei in care sunt scolarizati. Astfel, din cei 6.683 de elevi care implinesc 18 ani in timpul anului scolar in curs, 325 inca nu au primit banii. O parte dintre acestia vor mai primi bani in luna decembrie, fiind ultima luna in care sunt minori. Din pacate, logistica nu permite selectarea acestora din urma pentru a afla cifra exacta, iar cei de la Agentia pentru Prestatii Sociale nu au putut da nicio informatie cu privire la  situatia exacta, directorul Cecilia Ilie fiind in concediu, iar cel care o inlocuieste, Claudiu Nan, nu a fost de gasit. Totusi, surse neoficiale au aratat ca datele sunt inca in lucru.

De asemenea, mai sunt elevi trecuti de 18 ani ramasi in baza de date, care nu si-au depus actele necesare pentru obtinerea alocatiei pe perioada studiilor. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures, Pavel Filip, elevii care au implinit sau implinesc 18 ani in timpul anului scolar in curs trebuie sa se prezinte la secretariatul scolii de unde vor obtine o cerere tip. Cererea trebuie completata, iar alaturi de o copie dupa actul de identitate, acestia vor depune la dosar o adeverinta de elev, obtinuta tot de la secretariatul scolii. „Noi nu avem o evidenta a dosarelor pe care le-am trimis la Agentia pentru Prestatii Sociale. Tot ce am primit pana acum a fost trimis la cei de la prestatii sociale. Acum avem un rol mai degraba de comisionari, nu avem alte atributii decat sa le primim si sa le transportam la ei”, a precizat Dorin Sandru din cadrul ISJ Maramures.

Tinerii au de umblat si de asteptat pentru cativa banuti

Cativa elevi care se afla in aceasta situatie si-au aratat nemultumirea cu privire la „viteza” cu care evolueaza lucrurile la prestatii sociale. Potrivit legii, pentru cei care au implinit 18 ani s-a incheiat plata, insa odata cu inceperea anului scolar, acestia pot primi alocatia pe lunile ramase neplatite, cu conditia sa poata face dovada ca mai sunt elevi la o forma de invatamant la zi. In aceste conditii, cei ramasi fara bani ori nu si-au depus dosarul cu cererea si adeverinta de elev, ori daca l-au depus cei de la prestatii sociale se misca prea incet si nu au reusit sa proceseze toate documentele.