Şedinţă pe tema siguranţei în şcoli, la Prefectura Maramureş

Scris de Lia Bradeanu, 29 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Joi, 29 iunie, la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Maramureş, a avut loc o şedinţă a cărei temă a fost Analiza activităţilor desfăşurate privind modul de implementare la nivel judeţean a planului teritorial comun de acţiune pentru creşterea siguranţei elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar în trimestrul II 2017. Şedinţa a fost condusă de subprefectul Gavriş Ardelean. Au participat reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Consiliului Judeţean Maramureş, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “Pintea Viteazul”, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Gheorghe Pop de Băseşti”.


Inspectorul şcolar Pavel Filip a arătat că numărul actelor de violenţă din incinta unităţilor şcolare este în scădere, în schimb a crescut violenţa simbolică, manifestată prin ameninţări, presiuni sau şantaj, în special în mediul online. Inspectorul a vorbit şi despre o altă formă de violenţă apărută în spaţiul şcolar, manifestată de noua generaţie de părinţi, care se informează din literatura de parenting sau consumă informaţii neverificate care circulă pe internet.

Subprefectul Gavriş Ardelean a reamintit faptul că, în conformitate cu Ordonanţa nr. 17/2016 pentru prorogarea termenului prevăzut de Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, termenul limită pentru obţinerea acestei autorizaţii este 30 iunie 2017. Conform situaţiei întocmite de ISU Maramureş, numărul unităţilor de învăţământ (clădiri) care au autorizaţie de Securitate la incendii este 39, iar numărul celor care trebuie să deţină o astfel de autorizaţie este 31. Au fost transmise adrese către primării atât din partea Instituţiei Prefectului, cât şi din partea ISU, şi s-au efectuat controale la unităţile şcolare.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie, 79 de unităţi de învăţământ preuniversitar din Maramureş sunt asigurate cu pază umană, 212 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, iar 229 nu dispun nici de pază umană, nici de sisteme tehnice de supraveghere video (129 grădiniţe, 96 şcoli primare şi gimnaziale, patru licee). 41 unităţi nu au gard împrejmuitor, 16 sunt amplasate într-o zonă iluminată necorespunzător şi 23 se află într-o zonă periferică sau izolată.

În trimestrul II au fost semnalate şapte infracţiuni comise în incinta unităţilor de învăţământ, toate în mediul urban (un furt şi şase loviri sau alte violenţe). S-au desfăşurat 179 de acţiuni preventive în lunile aprilie şi mai: 47 pentru prevenirea absenteismului şcolar, 101 pentru respectarea regimului circulaţiei rutiere şi 31 alte acţiuni. Ca urmare a acestor acţiuni, s-au aplicat 63 sancţiuni contravenţionale. Poliţiştii au participat la 107 şedinţe cu cadrele didactice şi părinţii şi la 129 întâlniri cu elevii în cadrul orelor de curs.
Direcţia Poliţia locală Baia Mare va supraveghea unităţile şcolare şi în perioada vacanţei, fiind înregistrate sesizări că seara în aceste spaţii au loc activităţi sportive neautorizate.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean desfăşoară în acest an Campania de prevenire “Şcoala în siguranţă!”, cu scopul îmbunătăţirii modului de comportare şi exprimare al elevilor din învăţământul preuniversitar în timpul prezenţei în şcoală, al îmbunătăţirii disciplinei în şcoală şi al reducerii/eliminării violenţelor şi absenteismului şcolar, precum şi pentru conştientizarea de către elevi a consecinţelor unor comportamente antisociale.

În ceea ce priveşte autorizaţiile sanitare de funcţionare, 71,64% dintre unităţile de învăţământ le deţin. Din totalul de 167 sedii ale unităţilor cu personalitate juridică, deţin autorizaţie sanitară 125, iar din totalul de 148 sedii ale unităţilor fără personalitate juridică (unităţi arondate), deţin autorizaţie sanitară de funcţionare 102.

În finalul întâlnirii, subprefectul Gavriş Ardelean a propus ca instituţiile care răspund de asigurarea siguranţei în şcoli să desfăşoare în perioada imediat următoare o acţiune comună pentru a identifica nevoile unităţilor şcolare din judeţ în ceea ce priveşte supravegherea video, ridicarea de garduri, obţinerea actelor necesare privind securitatea la incendiu şi pentru a trimite adrese primăriilor în vederea alocării de fonduri la rectificarea bugetară, astfel încât cât mai multe dintre aceste aspecte să fie puse la punct în perioada vacanţei de vară.