Rezultate finale la Evaluarea Naţională în Maramureş

Scris de Vasile Gherman, 29 iunie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »


Evaluarea Naţională din acest an scoate la iveală nivelul real de pregătire al elevilor de şcoală generală din România. La nivel naţional rezultatele nu sunt tocmai cele mai roz, dar nici judeţul Maramureş nu excelează. În 39 unităţi de învăţământ media generală a elevilor care au dat examentul de capacitate este dezastruoasă, multe unităţi având o medie cu mult sub nota de trecere.

În Baia Mare sunt două şcoli generale unde media rezultată în urma Evaluării Naţionale este de sub nota 2. Este vorba despre Şcoala Gimnazială „Petre Dulfu”, cu 12 elevi înscrişi la evaluare şi o medie de 1,72 şi Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu”, cu 17 elevi înscrişi şi o medie de 1,63.

În Sighetu Marmaţiei, al doilea oraş ca mărime din judeţ, rezultatele sunt foarte slabe. Şcolile Gimnaziale 1, 6 şi 10 având, de asemenea, o medie de sub nota de trecere (5). Judeţul Maramureş are nu mai puţin de 4 instituţii de învăţământ cu o medie de sub nota 1 la Evaluarea Naţională din acest an.

Situaţia s-a mai îmbunătăţit după contestaţii. Conform datelor obţinute în urma reevaluării lucrărilor contestate, proporţia candidaţilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 74,35% (2.931 candidaţi), ceea ce înseamnă o creştere a acestui număr faţă de rezultatele iniţiale. A crescut, de asemenea, şi numărul candidaţilor cu media generală de 10: de la 14 la 15. La proba de Limba şi literatura română, 3.283 candidaţi (82,73%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceştia, 104 candidaţi au obţinut nota 10. La Matematică, 2.671 candidaţi (67,75%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceştia, 42 de candidaţi au obţinut nota 10. La Limba şi literatura maternă, 111 candidaţi (92,50%) au primit note mai mari sau egale cu 5(cinci), iar un candidat a obţinut nota 10. Au fost depuse 326 contestaţii, după cum urmează: pentru rezultatele de la proba scrisă de Limba şi literatura română – 193, la Matematică – 126, iar la proba de Limba şi literatura maternă 7 contestaţii. Rata de participare la Evaluarea Naţională a fost de 93,16%: 3.942 de candidaţi prezenţi (dintr-un total de 4.231 candidaţi înscrişi). Nu au fost elevi eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă. Examenul de Evaluare Naţională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competenţelor dobândite pe parcursul învăţământului gimnazial. Media de admitere în liceu constituie criteriu pentru admiterea în învăţământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obţinută la evaluarea naţională (cu o pondere de 80%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%). Completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a, se va derula în perioada 2-6 iulie şi va fi urmată de repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat (10 iulie).

V. G.