Profesori din 1.000 de şcoli din ţară vor boicota simularea examenului de evaluare naţională

Scris de Emil Petric, 04 martie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Potrivit unui comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), organizaţia ”a consultat în această perioadă membrii de sindicat în vederea declanşării protestelor.


Astfel, cadrele didactice, membre de sindicat din aproximativ 1.000 de unităţi de învăţământ, au optat să boicoteze simularea examenului de evaluare naţională, care are loc în perioada 5-7 martie 2018. Angajaţii din educaţie au recurs la această formă de protest din cauza nemulţumirilor majore şi a lipsei de răspuns din partea Guvernului, dar şi a liderilor celor două camere din Parlamentul României, la solicitările federaţiei noastre.
Membrii de sindicat din aproximativ 1000 de unităţi de învăţământ, din 28 de judeţe şi din Municipiul Bucureşti, au decis să nu participe la simularea examenului de evaluare naţională care se desfăşoară în perioada 5-7 martie 2018. Trebuie precizat că foarte multe unităţi de învăţământ din partea de Sud a României şi toate cele din Bucureşti au fost închise în această săptămână, membrii de sindicat neavând posibilitatea să opteze, prin semnătură, pentru această formă de protest.
Conducerea executivă a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, membrii Biroului Operativ, precum şi cei ai Colegiului Naţional al Liderilor susţin demersul colegilor noştri şi îi asigurăm de tot sprijinul pentru perioada următoare. De asemenea, FSLI face un apel către elevi şi părinţi să fie alături de cadrele didactice care au decis să protesteze ca formă de nemulţumire faţă de modul în care este tratat sistemul de învăţământ din România.
Solicitările membrilor noştri de sindicat, care au fost transmise Guvernului României şi conducerii celor două camere ale Parlamentului României sunt:
1. Soluţionarea problemei privind reîncadrarea personalului didactic după intrarea în vigoare a Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
2. Majorarea salarială de la data de 1 martie 2018 să nu fie condiţionată de comasări de unităţi de învăţământ, disponibilizări de personal şi de tăieri ale unor drepturi salariale legale;
3. Rezolvarea modului de calcul al sporurilor şi indemnizaţiilor care li se cuvin salariaţilor din sistemul educaţional;
4. Rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, având în vedere că această categorie socio – profesională are coeficienţi de ierarhizare situaţi în pătrimea inferioară;
5. Modificarea Regulamentului – cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporurilor pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestora pentru personalul din familia ocupaţională „ÎNVĂŢĂMÂNT”, aprobat prin H.G. nr. 34/2018, care, prin conţinutul său, discriminează personalul nedidactic din învăţământ, căruia nu i se aplică;

6. Acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.
În urma consultărilor, membrii de sindicat au cerut şi boicotarea simulării examenului naţional de bacalaureat, din perioada 19-22 martie 2018.
Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că este nevoie de unitate, de implicarea tuturor salariaţilor din învăţământul preuniversitar de stat, indiferent de apartenenţa sindicală, pentru a reuşi în demersurile noastre, precizează comunicatul.
Şi în cinci şcoli sătmărene majoritatea profesorilor au votat pentru boicotarea evaluării naţionale, potrivit lui Victor Oprea, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ, afiliat FSLI.