O scoala din Baia Mare reprezinta Romania intr-un proiect international

Scris de Anca Dindiligan, 22 octombrie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Parteneriatul in care este implicata Scoala „Alexandru Ioan Cuza” este conceput pe o perioada de 2 ani

Proiectul european „Streams of Cultures” (Fluxuri de culturi) se inscrie in randul proiectelor multilaterale Comenius finantate de Comunitatea europeana si are ca scop principal cooperarea intre 8 scoli din Damemarca, Cehia, Italia, Polonia, Spania, Turcia, Portugalia si Romania. Scoala „Alexandru Ioan Cuza” din Baia Mare este reprezentanta Romaniei la acest proiect. Parteneriatul este conceput pe o perioada de 2 ani in care se vor desfasura activitati comune cu cadre didactice si elevi ai scolilor participante. Obiectivele proiectului sunt multiple si sunt menite sa constientizeze elevii asupra valorii culturale si lingvistice europene. De asemenea, se incurajeaza dezvoltarea personala si profesionala pentru a deveni cetateni europeni activi. Activitatile propuse pun accent pe folosirea intensiva a limbii engleze limba de comunicare a proiectului si pe utilizarea noilor tehnologii. Elevii si cadrele didactice antrenate in realizarea si desfasurarea proiectului vor fi pusi fata in fata cu diferite culturi, moduri de gandire si de relationare, diferite stiluri de viata si abordare a actiunilor, fapt ce conduce la aprofundarea ideii de diversitate culturala.

Prima actiune a avut loc in Italia

Pe parcursul celor 2 ani de proiect elevii vor descoperi, vor studia si vor impartasi informatii referitoare la traditii si diferite culturi ale tarilor participante. Se vor folosi atat metodele traditionale dar si cele moderne de comunicare pentru realizarea Cartii prieteniei, a prezentarii regiunilor de provenienta, a unui mic spectacol cu cantece si dansuri populare specifice fiecarei zone, a unei carti de bucate ilustrate, a unui calendar cu obiceiuri si traditii religioase, a unui scurt film cu evenimente si figuri istorice locale. Toate aceste activitati vor fi precedate de realizarea mascotei proiectului care va fi ,”echipata”, cu cate un obiect vestimentar traditional din fiecare tara participanta. Proiectul este conceput astfel incat pe parcursul sau sa se desfasoare 24 de mobilitati in tarile participante cu scopul precis de a asigura continuitatea, evaluarea si planificarea activitatilor. De asemenea, cadrele didactice participante la mobilitati vor avea prilejul sa cunoasca si sa inteleaga diverse sisteme de invatamant din Europa. Prima actiune s-a desfasurat in perioada 11-15 octombrie, in Italia, in comuna Castel Frentano (Abruzzo). Au participat 22 de reprezentanti din cele 8 tari partenere.

Elevii scolii Instituto Comprensivo au tinut un recital de muzica

Pentru cadrele didactice participante, respectiv profesoara Monika Bandi, coordonator de proiect, si institutor Ioana Maria Coza, a fost un bun prilej sa faca scoala si politicile scolii romanesti cunoscute, sa vina in contact direct cu diferite tipuri de organizare a scolilor vizitate, diferite metode de abordare a procesului educativ. Dupa aceasta experienta, Monika Bandi ne-a declarat< „Actiunile desfasurate in echipe mixte de profesorii din diferite tari au adus in prim plan dezvoltarea abilitatilor de comunicare, de inter-relationare si cooperare. Activitatile au avut ca scop redimensionarea calendarului proiectului, impartirea sarcinilor tuturor scolilor participante, evidentierea modului de comunicare si de transmitere a datelor responsabililor de proiect precum si modalitatile de evaluare si de realizare a feedback-ului”.

Va fi realizata o mascota a proiectului

In cadrul intalnirii s-au fixat termenele limita pentru realizarea mascotei proiectului, al unui chestionar facut de elevi despre tarile participante si a „Cartii prieteniei”, activitate ce revine scolii noastre in colaborare cu Scoala din Polonia. Pentru o mai buna intelegere a sistemului educativ italian, scoala gazda a organizat un tur al scolii si al gradinitei structura a scolii. Dascalii au fost invitati sa viziteze cele doua institutii de invatamant, sa poarte discutii cu profesorii si elevii italieni, sa schimbe impresii si opinii. Elevii scolii Instituto Comprensivo au tinut un recital de diferite tipuri de muzica, demonstrandu-si maiestria acumulata la orele optionale de invatare a unui  instrument muzical. Urmatoarea mobilitate va avea loc in ianuarie 2011 in Turcia, unde vor participa alte 4 cadre didactice de la :coala „Alexandru Ioan Cuza”. Toate aceste mobilitati sunt o oportunitate pentru profesorii si pentru elevii scolii de a-si largi orizonturile cunoasterii, de a veni in sprijinul acestora in modelarea procesului educativ cu scopul de a atinge standarde europene de educatie.