La Scoala „Al. I. Cuza” din Baia Mare au avut loc activitati ecologice

Scris de Anca Dindiligan, 16 martie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Elevii au pregatit scenete tematice, machete, pliante, in cadrul progamului „Luna Padurii”

Scoala „Al. I. Cuza” din Baia Mare a fost gazda unei serii de activitati in cadrul programului international anual intitulat „Luna Padurii”. Astfel, pe parcursul unei ore si jumatate, elevii din toate clasele gimnaziale s-au intrecut in a-si arata maiestria pusa in slujba naturii.

Elevii clasei a V-a C, indrumati de dirigina Ildiko Marton, au incercat sa sensibilizeze auditoriul prin punerea in scena a piesei „Salveaza un copac”. Aceasta sceneta a scos in evidenta rolul padurii in viata omului modern, precum si consecintele exploatarii nerationale a acesteia. Actorii care s-au intrecut in replici haioase si moralizatoare deopotriva au fost< Raluca Ardelean, Andrei Cret, Giulia Muresanu, Teodora Nastai, Florin  Niculescu, paul Orha, Marius Vladut Pintea, Diana Pop, Adelina Tara, Natalia Zlampa, Alexandra Marcurs si Raluca Bonat din clasa a VI-a A. Mentionam ca elevele Alexandra Marcus si Raluca Bonat fac parte din comitetul de organizare a activitatii (diriginta Loredana Lorincz). Cu aceasta ocazie, fetele au prezentat un material power-point, prezentand situatia in care se afla fondul forestier din Romania.

Concurs de machete

Sabina Rotis si Cristina Contiu, din clasa a VI-a B (diriginta Cornelia Ignat), au initiat un program de sensibilizare a elevilor si profesorilor. Au confectionat flyere (design-ul si mesajele fiind imaginate de ele), care au fost impartite celor prezenti, dar si in sala profesorala. A urmat si mult asteptatul concurs de machete, la care au participat cate doi elevi din fiecare clasa de gimnaziu, formandu-se patru echipaje a cate patru membri.

Loredana Lorinz, profesoara de biologie, a declarat: „Concurentii au avut la dispozitie 25 de minute pentru a-si transpune ideile in fapte, dupa care fiecare si-au prezentat macheta intr-o maniera cat mai atractiva, cat mai „comerciala”, pentru a obtine mai multe puncte din partea juriului. Prezentarile au fost spectaculoase si diverse, alternand intre cantec, joc si stiri verzi”.

Dupa premiere, elevii au fost rugati sa-si stabileasca un obiectiv realist pe care sa-l puna in aplicare pe termen scurt sau mediu. Acestea au fost scrise pe hartie adeziva si lipite in copacelul-simbol al actiunii. Concurentii au fost: Andreea Candea, Diana Lakner, clasa a V-a A, Laura Alexandra Licher, Mihaela Elvira Harko, clasa a V-a B, Rares Ilie Luca, Mirela Damaris Crisan, clasa a VI-a A, Sabina Rotis, Cristina Contiu, clasa a VI-a B, Raluca Andreea Ilut, Lavinia Gabriela Zaharie, clasa aVII-a A, Diana Alexandra Gavris, Andreea Ioana Pop, clasa a VII-a B, Diana Dunca, Sebastian Iosif Szigyarto, clasa a VIII-a A, Lavinia Maria Prodan si Emanuela Giulia Rus, clasa aVIII-a B.

Spre finalul actiunii a luat cuvantul Gheorghe Nistor, presedintele Asociatiei de Ecoturism „Opaitul Rodnei”, vechi si perseverent colaborator al micilor ecologisti din scoala, indrumator neobosit alaturi de dascalii ce le sunt calauze pe drumul cunoasterii si a autocunoasterii. Au fost prezentate o parte din programele desfasurate in cadrul asociatiei ce le sunt destinate si la care sunt asteptati alaturi de membrii vechi ai asociatiei.