La Colegiul National „Mihai Eminescu” s-a sarbatorit Oktoberfest

Scris de Anca Dindiligan, 25 octombrie 2009 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Si in acest an actiunea a fost organizata de profesoara de limba germana Gabriela Parvu

Este al treilea an consecutiv in care elevii Colegiului National „Mihai Eminescu” din Baia Mare sarbatoresc Oktoberfest. Si in acest an actiunea a fost organizata de profesoara de limba germana Gabriela Parvu, care de fiecare data pune mult suflet pentru ca totul sa iasa ca la carte. Pentru buna desfasurare a actiunii si-au adus aportul si elevii claselor IX-a E, a X-a E si a XII-a E de la profilul bilingv german.

Vineri, incepand cu ora 13, in sala profesorala a colegiului, elevii si profesorii au gustat din bucatele specifice nemtesti< Brezen (covrigi), Weisswurstchen (carnaciori albi, adusi de tatal unei eleve din Germania), Munchner Senf (mustar dulce, cu care se mananca acei carnaciori albi, tot din Germania), Apfelsaft (suc de mere), Bierwurst (carnaciori de bere), Apfelstrudel (strudel cu mar), Lebkuchen (turta dulce), Hanchen (pui rotisati). Toate aceste sortimente se consuma la traditionalul Oktoberfest din Germania. De la o asa sarbatoare nu a putut lipsit nici berea, fara alcool, vreo noua sortimente adusa tot din Germania. La intalnire au fost invitati si parintii, dar cea mai mare surpriza pentru profesoara Parvu a fost prezenta fostilor ei elevi, cei de fapt cu care a organizat prima editie a acestui festival.

Elevii au fost imbracati in porturi populare germane

La organizarea editiei din acest an s-au implicat aproximativ 40 de liceeni, care au incercat sa redea atmosfera specifica festivalului care are loc in fiecare an, in octombrie, in Germania. Timp de aproximativ doua ore s-a mancat, s-a cantat si s-a dansat, evident pe ritmuri de muzica populara germana. Elevii au fost imbracati in porturi populare, fetele si-au prins parul in codite gen Heidi. Sala profesorala a fost decorata cu baloane, ghirlande alb-albastre (culorile Bavariei), frunze, pe mese s-au intins coli de hartie alb-albastru, pe care erau scrise versurile melodiei „Ein bisschen frieden”(Putina pace).

Gabriela Parvu ne-a declarat< „Elevii au dorit sa realizeze ceva special, iar eu i-am sustinut. Si editia din acest an a fost una reusita, avand in vedere faptul ca tinerii s-au implicat foarte mult. Sunt multumita, deoarece am reusit sa demonstram ca putem realiza un lucru extraordinar si totodata sa ne coordonam, la eveniment participand mai multe clase. Desigur ca acest lucru nu este usor. Am muncit forate mult, au fost multe ore de munca, repetitii, insa rezultatele au fost pe masura. Stim faptul ca in alte tari se pune mai mult accent pe practica si cred ca am reusit si noi acest lucru. La scoala copii invata Cultura si Civilizatia Germaniei in mod teoretic, iar aici au pus totul in practica”.

Oktoberfest isi are inceputurile in anul 1810, ideea pornind de la un simplu subofiter din garda nationala bavareza. Acesta a sugerat organizarea unei curse de cai cu ocazia festivitatilor legate de casatoria dintre printul mostenitor Ludwig de Bavaria si printesa Therese von Hildburghausen. Regele Bavariei, Max I. Joseph von Bayern, s-a aratat mai mult decat încântat de aceasta sugestie. La 17 octombrie 1810 avea loc cursa de cai, pe care printesa-mireasa a denumit-o Oktoberfest.