Internat de cinci stele la Târgu Lăpuş… pentru doar patru elevi din 100 de locuri

Scris de Lia Bradeanu, 20 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un internat de cinci stele construit pentru 100 de elevi care învaţă la Liceul Teoretic „Petru Rareş” din Târgu Lăpuş nu este ocupat decât de patru copii. Asta pentru că statul decontează naveta elevilor, iar familiile nu sunt interesate să îşi lase copiii la internat, deşi unii dintre ei parcurg cu greu pe perioada de iarnă cei 25 de km.

Campusul Şcolar al Liceului Teoretic „Petru Rareş” din Târgu Lăpuş este compus dintr-o cantină, sala de sport, 10 garsoniere pentru profesori, dar şi un internat pentru elevii care învaţă la această instituţie de învăţământ de cinci stele. Capacitatea este de 100 de locuri dar sunt doar patru copii care preferă internatul şi nu să facă naveta zi de zi.

Internatul oferă condiţii de cinci stele. Sunt 25 de camere, patru locuri, două băi, noptiere şi tot ceea ce au nevoie elevii pentru a învăţa. Mai mult, profesorii s-au oferit să facă meditaţii gratuit cu copiii care stau în internat pentru a-i ajuta la şcoală şi mai ales pentru a preveni abandonul şcolar.
Se pare însă că nimic nu îi impresionează pe părinţi şi nici pe copii. Aceştia preferă să facă naveta având în vedere că li se decontează lunar şi peste 100 de lei.

Conducerea Primăriei din Târgu Lăpuş a făcut anchete sociale pentru a afla care este situaţia financiară a familiilor din care provin copiii care fac naveta.
Însă 70% dintre copiii care ar putea să se bucure de condiţiile din internat sunt de pe raza celor 13 localităţi aparţinătoare de oraşul Târgu Lăpuş.
Elevii susţin că nu sunt interesaţi să locuiască în internat de luni până vineri. Asta pentru că distanţa de acasă până la şcoală şi retur este mică. Mai mult, unii părinţi ai copiilor lucrează în oraş, aşa că vin zilnic împreună cu maşina personală. 

Dacă internatul nu îi atrage pe elevi, în schimb cantina liceului este utilizată la cote maxime. Asta pentru că aici se organizează banchetele de final de an, iar elevii preferă să servească o masă caldă în pauză mare fiindcă mâncarea este diversificată şi foarte bună. Bucătăresele susţin că pot să prepare şi până la 300 de porţii pentru cei interesaţi.
Administraţia Publică Locală susţine că va organiza şedinţe cu părinţii pentru a le etala beneficiile de care se pot bucura copiii lor dacă vor locui pe perioada anului şcolar la internat. Se speră că astfel camerele de la internat să nu mai fie goale, ci să fie utilizate măcar la 70% din capacitate.