Închiderea unei şcoli din Borşa dă multe bătăi de cap

Scris de Vasile Gherman, 17 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

De cele mai multe ori, închiderea şcolilor este o soluţie pe care părinţii nu o agrează. Din păcate se iau astfel de decizii din punct de vedere al reducerii cheltuielilor, dar şi din cauza lipsei cadrelor didactice, sau a condiţiilor de derulare a programei şcolare. La Borşa s-a închis şcoala din Gârlea, iar 17 copii au rămas, deocamdată, neşcolarizaţi. Părinţii revoltaţi au venit în Baia Mare să ceară socoteală conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Maramureş.

Supăraţi pentru faptul că, deşi şcoala a început de mai bine de o săptămână, proprii copii nu au acces în sălile de curs, mai mulţi părinţi din Borşa au venit în Baia Mare, pentru a expune conducerii IŞJ problema cu care se confruntă. Părinţilor li s-a explicat faptul că elevii nu au parte de cele mai bune condiţii la şcoala unde au învăţat până acum şi că naveta de câţiva kilometri ar fi un impediment peste care copiii ar putea trece fără probleme. Beneficiile unei şcoli dotate corespunzator şi cu spaţii mai generoase fiind importante pentru educaţia celor mici.

Părinţii au pus în vedere inspectorilor şcolari faptul că şcoala s-a închis la dispoziţia directorului, deşi IŞJ, cu acordul Consiliului Local Borşa, a avizat favorabil planul de învăţământ pentru anul şcolar 2019 – 2020. Condiţiile necorespunzătoare ale clădirii nu influenţează negativ actul educaţional, au precizat părinţii, care au solicitat primirea copiilor la Şcoala Gârlea. Această unitate de învăţământ nu oferă cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea cursurilor, iar elevii, sunt nevoiţi a învăţa în sistem simultan de cinci grupe de şcolarizare într-una singură. Naveta zilnică, într-o regiune muntoasă, reprezintă un mare impediment atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. Soluţia cu mijloc de transport asigurat de autoritatea locală nu este atât de simplă şi sigură precum pare. Iarna trecută, microbuzul care transporta elevii de gimnaziu a rămas înzepezit, copiii fiind cei care au scos maşina din nămeţi. Deşi conducerea IŞJ Maramureş spune că nu a primit asigurări de la administraţia locală că va reabilita clădirea, edilul urbei Sorin Timiş a spus colegilor ziarişti că, dacă IŞJ Maramureş îi cere, atunci va aloca fonduri pentru investiţiile necesare la clădirea unităţii de învăţământ Gârlea.

Întâlnirea părinţilor cu inspectorii IŞJ Maramureş nu a soluţionat problema, disuţiile se vor relua azi când conducerea instituţiei judeţene va fi prezentă la Şcoala din Borşa.

V. Gherman