„Calatorie în universul ceasurilor”

Scris de Lia Bradeanu, 10 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Unic in Romania, un ceas de perete din vreme alui Napoleon Bonaparte se afla in patrimoniul Muzeului Judetean de Istorie din Baia Mare. Doritorii il pot admira avind in vedere  ca in vechea monetarie a orasului, actualul sediu al obiectivului turistic, a fost amenajata expozitia „Calatorie in universul ceasurilor”. 
Baimarenii, si nu numai, sunt invitati la o „Calatorie in universul ceasurilor”. Evenimentul este gazduit in vechea monetarie, actualul sediu al Muzeului de Istorie si Arheologie Maramures. Peste 300 de ceasornice fiecare cu o poveste aparte sunt expuse vizitatorilor. 
 
Piesa de rezistenta este un ceasornic de perete din perioada Revolutiei Franceze, mai exact din 1793. atunci, odata cu reforma calendarului ziua a fost stabilita la 10 ore. Ceasul are mai multe inscriptii ins apina in momentul d efata niciun specialist nu a reusit sa le descifreze. 
 
 
 
„Cea mai veche piesa din colectie este din anul 1793. Printre reforme care au fost luate in perioada Revolutiei Fanceze era si ceaa calendarului. Ziua erade 10 ore. Ceasul are o serie de date inscriptionate in limba latina, insa nu am gasit specialistul care sa se aplece asupra acestui cadran asrologic care sa ne descifreze toate informatiile care sunt pe el. Se revine in 1806 asupraacestei reforme iar Napoleon  reintroduce ca ziua sa aiba cele 24 de ore”, sustine Lucia Pop, muzeograf. 
 
 Muzeografii se mindresc cu colectia de ceasuri. Asta avind invedere ca printre cadrane se regaseste si un ceas solar. Acesta indica ora exacta care este diferta de la un oras la altul din Romania. Din pacate insa, ceasornicul nu are gnomonul care lasa umbra necesara citirii orei. Insa, muzeografii sustin ca vor remedia aceasta problema in scurt timp astfel incit si acest cadran sa reintre in cadrul colectiei. 
 
 Colectia de ceasuri este mindria judetului Maramures. Asta pentru ca ceasornicele au o importanta deosebita iar in Maramures, cu sute de ani in urma nu exista o fabrica de casuri acesta fiind comandate si aduse din Franta, Elvetia, Germania, Italia,  Japonia si chiar Statele Unite ale Americii si Canada. 
 
 
Expozitia ramine deschisa publicului larg. Ceasornicele pot fi admirate zilnic, de marti pina duminica, in intervalul orar 10 – 16.30