32 de şcoli din satele maramureşene au toaleta în curte

Scris de Vasile Gherman, 11 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Patru comisii mixte au verificat unităţile de învăţământ din judeţul Maramureş. Acestea au fost coordonate de prefect şi subprefect. Echipele sunt alcătuite din reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş, Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş şi Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş şi Instituţia Prefectului judeţului Maramureş.

În judeţul Maramureş sunt 161 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică (166 de unităţi cu personalitate juridică impreună cu cluburile şcolare/sportive şi palatul copiilor). Dintre acestea, 97 deţin autorizaţia sanitară de funcţionare, iar 69 nu au autorizaţie, potrivit informaţiilor furnizate de Prefectura Maramureş.

„Echipele mixte s-au deplasat în teritoriu şi au procedat la verificarea existenţei autorizaţiilor sanitare de funcţionare, autorizaţiilor de securitate la incendiu, lucrărilor de igienizare şi reparaţii curente, gradului de siguranţă al elevilor în unitatea de învăţământ şi în zonele adiacente”, a spus prefectul Vasile Moldovan. Principalele cauze identificate pentru nedeţinerea autorizaţiei sunt: apa potabilă neconformă, amplasarea şi funcţionarea de grădiniţe în blocuri de locuinţe, lipsă apă potabilă, grupuri sanitare neconforme, săli de sport amenajate în săli de clasă, existenţa grupurilor sanitare în exterior, neasigurarea circuitului alimentar la grădiniţe în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, lipsa locurilor de joacă la grădiniţe. Sunt 32 de clădiri cu toalete în curte, amplasate în mediul rural. Dintre acestea, 19 sunt situate în zone de munte izolate, iar activitatea instructiv-educativă se desfăşoară în spaţii închiriate şi la care nu se pot face investiţii pentru amenajarea de toalete interioare. Prin HG nr. 363/2019 au fost alocate fonduri financiare pentru finanţarea unor lucrări de amenajare a unor grupuri sanitare interioare şi asigurarea cu utilităţi pentru 11 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, de pe raza a 10 unităţi administrativ-teritoriale (Asuaju de Sus, Bicaz, Bistra, Bocicoiu Mare, Coltău, Ocna Şugatag, Poienile de Sub Munte, Borşa, Ulmeni şi Vişeu de Sus). La Asuaju de Sus şi Borşa lucrările s-au finalizat, iar la celelalte grupuri sanitare lucrările vor fi finalizate în luna decembrie.

S-au identificat probleme în ceea ce priveşte apa potabilă pe raza a 13 unităţi administrativ-teritoriale (Băseşti, Bicaz, Bistra, Bogdan Vodă, Cupşeni, Leordina, Poienile de Sub Munte, Şieu, Remeţi, Şişeşti, Repedea, Rona de Jos şi Rona de Sus). Soluţiile şi măsurile ce au fost propuse de către autorităţile administraţiei publice locale şi directorii de şcoli, pentru eliminarea deficienţelor sunt: achiziţionarea de aparate de apă potabilă, finalizarea lucrărilor pentru amenajarea/renovarea grupurilor sanitare în interior. În baza materială a unităţilor de învăţământ sunt 683 de clădiri. Deţin autorizaţie de securitate la incendiu 67 de clădiri. Nu au autorizaţie de securitate la incendiu 43 de clădiri. Alte 35 de clădiri construite înainte de anul 1992, la care s-au executat lucrări de modernizare, au aviz ISU. Clădirile construite înainte de 1992 nu necesită autorizaţie de securitate la incendiu.

S-a procedat la verificarea microbuzelor şcolare. În judeţul nostru sunt funcţionale 124 de microbuze pentru transportul elevilor. S-a solicitat de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice alocarea de 71 microbuze şcolare. La nivelul judeţului Maramureş a fost elaborat Planul teritorial comun de acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţămînt preuniversitar, pentru anul şcolar 2019-2020.

V. Gherman