20 de copii au venit din străinătate pentru a studia în Maramureş

Scris de Lia Bradeanu, 19 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

20 de copii au venit din străinătate în Maramureş şi s-au înscris la o şcoală pentru a nu abandona studiile. Unii dintre ei se acomodează foarte repede, alţii mai greu, însă toţi au avantajul că şi-au făcut prieteni şi acasă şi în ţările unde au studiat: Italia, Franţa, UK, Spania.

Carla s-a născut în Franţa. Acolo a locuit până în acest an când mama sa a decis să revină în România. Tatăl a rămas în străinătate. Fetiţa citeşte cu greu cuvintele în limba română, însă vorbeşte la perfecţie limba franceză. Un copil inteligent care cu siguranţă va recupera repede tot ceea ce curicula şcolară cuprinde până în clasa a III-a.

La fel sunt şi alţi copii de la Şcoală „Avram Iancu” din Baia Mare. Aproape în fiecare clasă este câte un copil care s-a născut în altă ţară, deşi părinţii sunt români sau care au studiat în străinătate trei-patru sau chiar cinci ani după care s-au întors acasă.

“La nivelul judeţului sunt 20 de copii care în acest an au venit din străinătate la şcolile din Maramureş. Părinţii trebuie să opteze pentru unitatea şcolară de învăţământ unde doresc ca elevul să studieze. O comisie evaluează dosarul depus la Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş pentru a se stabili nivelul de cunoştinţe al elevului şi repartizarea în clasa corespunzătoare”, a declarat Adriana Meşter – purtător de cuvânt ISJ Maramureş.

Pentru ciclul liceal, clasele XI-XII echivalarea studiilor se face de către Ministerul Educaţiei. Copiii revin cu drag acasă însă le lipsesc prietenii pe care i-au făcut în străinătate. Dacă întâmpină greutăţi la limba română, au un avantaj: vorbesc la perfecţie limba în care au studiat ani de zile. (foto arhivă)