Un moment bun pentru ALDE

Scris de Dumitru Păcuraru, 29 octombrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ca orice partid mic sau mijlociu, ALDE îşi joacă fiecare carte considerată ca fiind câştigătoare. De la spargerea USL acest partid desprins din PNL într-un moment critic a fost principalul punct de sprijin pentru PSD. Rolul său a crescut după alegerile din 2016. Şi continuă să încline acul balanţei între putere şi opoziţie.
Partidul lui Tăriceanu a ales neutralitatea după izbucnirea scandalurilor în PSD. Doar în ultimele zile ALDE transmite câteva semnale.

Se vorbeşte despre o ieşire de la guvernare, dar nu şi de spargerea majorităţii parlamentare. Tăriceanu, potrivit acestei teze, ar urma să rămână preşedintele Senatului şi după retragerea miniştrilor din guvernul Dăncilă.
Fără să dea foarte multe dovezi că ar fi un partid de dreapta, în acest guvern atât de fragil deţine ministere economice importante. Doar ca susţinător al majorităţii parlamentare ar fi cam în aceeaşi postură ca UDMR. Deci ar pierde.

Prin urmare, ieşirea de la guvernare este puţin probabilă dacă nu este compensată printr-un joc politic la două capete. Eliberat de responsabilitatea guvernării, Tăriceanu ar putea negocia cu opoziţia pentru formarea unei majorităţi, ţinând astfel PSD în şah.
De asemenea, ieşirea dintr-un guvern controversat i-ar putea fi de ajutor în campania electorală. Într-un cuvânt, ALDE se află într-un moment bun, poate cel mai propice de când a intrat în alianţă cu PSD.

Călin Popescu Tăriceanu pare să-şi fi normalizat şi relaţiile cu preşedintele Klaus Iohannis. Spre dezamăgirea PNL. Atâta vreme cât PNL nu poate face o majoritate fără ALDE, în numele coagulării dreptei s-ar putea ajunge la un compromis. Cea mai radicală ar fi oferirea funcţiei de prim-ministru. Totuşi, lucrurile nu pot merge atât de departe.

Dacă dreapta are multe de oferit unui partid destul de lacom, precum este ALDE, nici PSD nu stă foarte rău în această privinţă. Dată fiind situaţia din PSD, Tăriceanu poate forţa mâna lui Dragnea. De pildă în cazul Legii offshore, unde se pare că ALDE, ca partid liberal, are un interes.

PSD se află într-unul dintre cele mai nefavorabile momente de după înfrângerea la prezidenţialele din 2014. Victor Ponta şi-a format un partid având un număr apreciabil de parlamentari. În interior există un grup de nemulţumiţi care poate creşte. Liviu Dragnea are pe cap câteva procese.

Guvernul nu este unul foarte performant din moment ce se face o amplă remaniere. Continuă presiunile externe asupra PSD pentru legile justiţiei, dar şi pentru slaba accesare a fondurilor europene.

PSD se agaţă doar de majorarea salariilor şi de creşterea economică. În rest, probleme peste probleme. Nici măcar meritul desecretizării protocoalelor secrete nu şi-l poate aroga pentru că tot ce face în materie de modificare a legilor justiţiei este interpretat ca fiind în interesul personal al lui Liviu Dragnea.

ALDE nu are cum să nu profite de situaţia creată pe scena politică. Ştie foarte bine că nu poate sta la infinit în remorca PSD.
Nu se poate rupe total nici de dreapta. După divorţul de PNL lui Tăriceanu i-ar surâde măcar o logodnă cu fostul lui partid, dacă nu cumva şi o nouă căsătorie.

Lucrurile nu sunt deloc clare. Aşa cum există un moment când toată lumea se ceartă cu toată lumea, vine o vreme când toată lumea se poate alia cu toată lumea. Cu excepţia PSD. Izolat, partidul lui Liviu Dragnea este aproape de faza când poate fi considerat nefrecventabil. Mai rău de atât nu se poate.