Un eşec garantat

Scris de Dumitru Păcuraru, 01 martie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Mai ascuţită decât lupta de clasă, confruntarea directă dintre puterea executivă şi legislativă pe de o parte şi ministerul public, respectiv Parchetul General şi DNA, percepute ca interfeţe ale Justiţiei, nu are nicio şansă să fie depăşită. Falia apărută la vârful puterilor separate se extinde până spre ultimele zone ale societăţii.

Nimeni nu mai poate sta în afara conflictului? Este greu de crezut că oamenii obişnuiţi nu au altceva mai bun de făcut decât să asiste la duelurile verbale din ce în ce mai aprinse ale diferitelor personaje direct implicate.

Situaţia pare să fi scăpat cu totul de sub orice control. Nu mai ştii cine ar putea avea dreptate. Dacă iei numai acuzele avansate de o parte, pare să aibă dreptate respectiva parte. Dacă inversezi acuzaţiile, dreptatea trece de cealaltă parte.

Bilanţul pozitiv al DNA nu impresionează partea anti-DNA. Nici nu vor să mai audă. PSD şi-a fixat ţinta şi merge până în pânzele albe. Pe cine ar ajuta revocarea şefei DNA? Instituţia ar merge mai departe, însă PSD are nevoie de un trofeu. Liviu Dragnea socoteşte că o demitere atât de spectaculoasă ca a Laurei Codruţei Kovesi l-ar absolvi de o serie de acuzaţii.

Este foarte posibil ca PSD-ALDE să mizeze şi pe timorarea procurorilor dacă s-ar produce revocarea. Cu siguranţă ţinteşte şi mai sus, spre Klaus Iohannis. Acceptarea propunerii de revocare este echivalentă cu recunoaşterea tuturor acuzaţiilor care au venit din partea PSD şi ALDE, din partea ministrului Tudorel Toader.

Prin urmare, în nicio situaţie pentru preşedintele Klaus Iohannis revocarea este de neacceptat. Trebuie să meargă până la capăt, cu orice risc. Dar cât de departe va merge PSD? Atâta vreme cât Liviu Dragnea este liderul partidului, nu există nicio şansă de a se ajunge la un consens.

Mai mult de atât, Liviu Dragnea este preocupat de întărirea puterii proprii. Acesta este şi scopul Congresului PSD fixat pentru data de 10 martie. Scandalul izbucneşte practic în preambulul Congresului PSD, pregătind astfel terenul unei mari victorii, previzibile tocmai datorită conflictului deschis cu DNA.

Orice amărât de politician ştie că un partid rămâne unit cu atât mai abitir cu cât are în faţă un duşman. Duşmanul de data aceasta este Laura Kovesi. Practic ne aflăm în faţa unei confruntări care are toate ingredientele unei campanii electorale.

Dacă nu se ivea această problemă cu siguranţă nu ar fi avut loc acest Congres al PSD organizat intempestiv. Cu sau fără revocarea procurorului şef DNA, partidul condus de Liviu Dragnea se află la apogeul puterii sale. Mai mult decât a câştigat până acum nu are cum să mai obţină.

Eventualitatea demiterii, dacă preşedintele Iohannis nu va fi destul de abil, va coincide cu punctul din care PSD va începe să scadă. PSD va pierde mai mult dacă Laura Kovesi va fi revocată decât dacă va rămâne pe funcţie până la finalul mandatului, din care a rămas doar un an.

Ca orice partid după ce înregistrează nişte victorii de etapă, şi PSD începe să se umfle în pene. Pare a fi lovit şi el de inflaţie, de devalorizare, de spirala admiraţiei faţă de el însuşi. Uită că, pe termen lung, întotdeauna lupta cu Justiţia, ca şi cu mass media, este sortită eşecului.

PSD ignoră faptul că a crescut ca partid exact datorită legilor pe care le contestă şi vrea să le schimbe. Devine foarte evident că după consumarea episodului cu DNA va urma mass media. Adică PSD va înregistra încă un eşec garantat.