Taifunul scumpirilor

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O realitate care nu poate fi ocolită: scumpirile care vin de-a valma. Programul electoral cu care s-au câştigat alegerile îşi arată slăbiciunile. PSD s-a încăpăţânat să-l pună în practică. Iar la mai puţin de un an se dovedeşte a fi cel mai de temut adversar politic al celui mai mare partid.
După perioada triumfalistă a majorărilor urmează adevărata problemă a actualului guvern: de unde să ia banii? De la cei la care i-au dat. Dar cum nu sunt de ajuns, va plăti toată lumea.

Toamna vine cu cele mai mari scumpiri de la criza de acum 8-10 ani. Dacă guvernul PDL a tăiat 25% din salariile bugetarilor, PSD taie veniturile tuturor printr-o metodă mai subtilă. Ia de la toată lumea lăsând impresia că a dat.

Economia nu este un adversar politic slab, dezorganizat şi fără idei, ca PNL. Economia reală loveşte necruţător. PSD, partidul ce părea invincibil tocmai datorită dărniciei sale, politicilor sale economice fără precedent, se trezeşte încet-încet din beţia învingătorului. Liviu Dragnea riscă să devină un izolat în interiorul propriului său partid.

Teoria lui economică se zdruncină. Nu poţi da mai mult decât îţi permite economia. A ignorat cele mai elementare reguli ale economiei de piaţ㪠a tăiat investiţiile şi a băgat la consum. Dacă te uiţi la modul în care este organizat comerţul intern din România vezi cu ochiul liber că majoritatea produselor din marile lanţuri de mall-uri sunt din import.

Deci consumul încurajează vânzarea produselor din import. Banii din majorările de salarii şi pensii s-au dus acolo de unde vin mărfurile.

În PSD în afara lui Darius Vâlcov, cel care se pare că a creionat marele program economic al coaliţiei PSD-ALDE, mai există economişti cu capul pe umeri. Victor Ponta, cât a fost el de copilăros ca politician, a respectat câteva reguli de bază ale economiei. A încurajat investiţiile publice şi a majorat veniturile aparatului bugetar în funcţie de acumulările la buget. Liviu Dragnea se comportă ca un câştigător la loto, împrăştiind în stânga şi-n dreapta.

Pe bună dreptate, opoziţia nu trebuie să facă altceva decât să aştepte. Acest mod de guvernare îşi va arăta destul de repede limitele. Adevăratele arme anti-PSD nu sunt problemele de ordin judiciar, ci cele de ordin financiar-economic.

Scumpirea utilităţilor, concomitent cu majorarea carburanţilor şi creşterea dobânzilor la credite, însoţite de creşterea efortului bugetar pentru plata salariilor, vor lovi PSD ca un taifun. Odată cu venirea iernii populaţia covârşită de scumpiri îşi va da seama că a fost păcălită.

Zglobiul joc electoral practicat de Liviu Dragnea nu s-a terminat. Sindicatele din ministerul de Interne, văzând că toată lumea a beneficiat de majorări salariale, cer şi ele. Şi se vor găsi şi alte categorii din aparatul bugetar care să mai ceară.

Deocamdată destul de timid, încep protestele. Planul era ca opozanţii PSD să iasă în stradă din cauza modificărilor la legile justiţiei. Este foarte posibil ca protestele stradale să fie cauzate şi de deteriorarea nivelului de trai prin scumpirile în lanţ.

Nu în ultimul rând sunt nemulţumiţi de politicile sociale şi economice ale guvernului agenţii economici. PSD a promis relaxare fiscală, dar a început o disperată goană după bani. Cu fiecare măsură luată de guvern mediul de afaceri s-a deteriorat tot mai mult.

Pe scurt, ne îndreptăm spre o nemulţumire generală. Cel spre care se uită toată lumea este Liviu Dragnea. Dacă PSD mai vrea să salveze ceva din capitalul electoral acumulat, se va vedea obligat să se debaraseze de Liviu Dragnea, devenit simbolul iraţionalului în economie.