Strategii şi reacţii la strategii

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 martie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Despre PSD se pot spune multe, dar nu i se poate reproşa lipsa unei strategii. Probabil este gândită pe termen lung, însă deocamdată i se văd doar efectele pe termen scurt.
PSD acţionează pe două direcţii majore. Pe de o parte lucrează în parlament. Modifică legi, articole care limitează puterea aşa ziselor instituţii de forţă. Foarte activă este comisia de control al SRI. S-a ajuns la fostul director.

George Maior, printre altele, a recunoscut că în sediile SRI se ţineau chermeze la care participau persoane din întreg spectrul politic, precum şi oameni din Justiţie. Astfel de declaraţii întăresc ideea existenţei unui „stat paralel”, practic un grup amestecat care punea ţara la cale. Nemulţumit de cât a povestit fostul director al SRI, Liviu Dragnea a afirmat că Maior „nu a spus tot”. Şi s-a cerut şi el la comisie.

O componentă importantă a strategiei PSD rămâne modificarea legilor care să limiteze puterea procurorilor. Controlul asupra Justiţiei se face în numele respectării drepturilor şi libertăţilor omului prin legi restrictive.

O a doua direcţie majoră a strategiei PSD ţine de măsurile sociale, mai precis de majorările de salarii şi pensii. Aceste măsuri, cele mai multe fără acoperire, îi asigură partidului social democrat o platformă electorală, dar şi o pavăză împotriva protestelor de stradă. PSD pare să spună: „v-am dat bani, ce mai vreţi?”.

Lucrurile sunt, desigur, mai complexe. Marja de lucru a PSD este mai largă. Dincolo de instituţii vizează persoanele considerate incomode. Laura Codruţa Kovesi este personajul cel mai la vedere, în mod sigur existând o întreagă „listă neagră” a indezirabililor.

Pe de altă parte tot atât de adevărat este că instituţiile de forţă, printr-o serie de reprezentanţi, procurori şi lucrători SRI, au forţat nota, au abuzat de legile care le-au acordat o putere aproape nelimitată.

Orice strategie provoacă reacţii, se loveşte de altă strategie. Opoziţia, fie că vorbim de PNL şi de USR, fie că vorbim despre preşedintele Iohannis, au propria lor strategie. Protestele de stradă au avut rolul lor în prima parte a guvernării PSD-ALDE. Presiunile puse pe guvern au dat roade. De asemenea, anul trecut au stopat avântul majorităţii parlamentare de a modifica legile Justiţiei.

PSD s-a repliat şi cu timpul a devenit imun la proteste. Prin urmare opoziţia a fost obligată să găsească alte mijloace de presiune. S-a găsit: presiunea externă. Ne găsim în această fază. Comisia Europeană, europarlamentari, iar în ultima perioadă şi mass media internaţională critică dur PSD, sărind în apărarea procurorului şef al DNA. Până şi socialistul Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, prezent în România, şi-a declarat dezacordul pentru acţiunile PSD contra DNA.

Este dispus PSD să facă un pas înapoi, aşa cum a făcut anul trecut, în cazul Ordonanţei 13? Se pare că nu mai ţine seama de aceste aspecte, considerându-le colaterale. PSD şi-a găsit un susţinător puternic în CCR. Atacă la Curtea Constituţională articol după articol, iar judecătorii în general îi dau dreptate.

Opoziţia, incluzându-l în rândurile ei şi pe preşedintele Klaus Iohannis, se vede obligată să găsească alte căi de atac. Dezactivate pas cu pas, SRI şi DNA, principalele aliate ale preşedintelui, în timp, vor fi suplinite de mass media din ţară. Dar deocamdată PSD, datorită unei strategii abile, are un avantaj considerabil asupra opoziţiei.