Se trece la lucruri serioase: bugetul

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 decembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Sărbătoarea Centenarului a trecut ca şi când ar fi avut loc acum o sută de ani. Se trece la lucruri serioase: bugetul. Se lucrează de zor. Se împart bani. După câte se pare, marele împărţitor este Darius Vâlcov, consilierul premierului, omul care a gândit programul economic al PSD.

Ca întotdeauna sunt nemulţumiri din partea partenerilor de guvernare, a aliaţilor din parlament.

ALDE şi-a adus aminte că este partid de dreapta şi ar cam fi cazul să-şi spună mai apăsat punctul de vedere. UDMR, pentru sprijinul parlamentar, evident că va avea pretenţii.

Un buget bun este cel care mulţumeşte pe toată lumea. Dar sacul moşului Dragnea şi al crăciuniţei Viorica nu este atât de mare. Ministerele mai puţin, dar organizaţiile judeţene PSD au pretenţii. Ministerele au nevoie de bani, dar miniştrii, fiind nişte băieţi nevinovaţi, nu au nicio idee despre bugetul ministerului. Este ca în bancul cu Ceauşescu şi vaca din Livada. Tovarăşul întreabă cât lapte dă, iar îngrijitorul spune: „Nu ştiu, că numai azi au adus-o.”

Adoptarea bugetului nu este o treabă uşoară. Dacă există suficientă voinţă politică din partea partidelor care se declară anti-PSD, dar şi a parlamentarilor PSD care sunt anti-Dragnea, acum este momentul să trântească bugetul şi să-i dea o lecţie premierului Dăncilă.

Până acum nu a căzut niciun buget. Parlamentarii spun că ţara nu poate funcţiona fără buget şi, din patriotism, îl votează. Este adevărat că şi datorită negocierilor din parlament. Dacă parlamentarii primesc ceva pentru judeţele din care provin, chiar dacă sunt din opoziţie, îşi dau votul.

Nici anul acesta perioada premergătoare adoptării bugetului de stat nu este lipsită de scandaluri. Cel mai răsunător, cu ecouri la Bruxelles, este declaraţia lui Darius Vâlcov despre comisarul european Corina Creţu. După cum se ştie, aceasta a criticat dur guvernul pentru că nu face proiecte şi nu accesează fonduri europene. Darius Vâlcov spune că marile proiecte de sute de milioane de euro finanţate din fonduri europene merg spre marile firme transnaţionale. Dă exemplul unei insule din Qatar, făcută pe mare cu 250 de milioane de euro, pe care locuiesc 250.000 de locuitori şi cu aceeaşi sumă s-au drenat plajele de la Marea Neagră, dar nu se vede cum. Banii s-au evaporat la o firmă străină care şi-a declarat falimentul.

De fapt Darius Vâlcov spune că banii europeni merg la marile firme europene. Prin urmare, guvernul PSD-ALDE ar prefera parteneriatul public-privat şi prin acest mod să fie atrase fondurile europene. După opinia lui, Corina Creţu minte prin omisiune. Deci trebuie să ne aşteptăm la o replică la fel de dură.

Multe ţări, spune Vâlcov, se bucură că România nu are autostrăzi. În fapt, consilierul primului ministru se face purtătorul de cuvânt al euroscepticilor. Şi sunt destui, mai mulţi în Europa, mai puţini în fostele ţări socialiste.

Probabil şi violenţele din Paris sunt tot o reacţie la lipsa de încredere cu care se confruntă UE. Cel mai celebru bulevard din lume, Champs Elysees, a fost devastat de aşa-zisele „Veste galbene”. Se protestează împotriva creşterii preţurilor carburanţilor, a preţurilor în general.

Cum sunt preţurile în România? Cu mult peste capacitatea de cumpărare. Sunt şi la noi suficiente motive de protest împotriva creşterii în spirală a preţurilor. Se va stopa prin viitorul buget creşterea în spirală a preţurilor, mai ales la utilităţi?