Schiţă, nu program de guvernare?

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 iunie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un lucru este clar: PSD trebuie să plece de la guvernare. Dar nu pentru motivele clamate de PNL şi USR, sintetizate în sloganele de stradă. PSD trebuie să fie aruncat de la guvernare pentru programul său economic catastrofal.
Recent Ludovic Orban declara că PNL are o schiţă de guvernare, nu un program propriu-zis. Ne punem întrebarea: PNL nu a avut un program de guvernare la alegerile din 2016?

Mai departe, în decursul celor doi ani partidul rezultat din suma a două formaţiuni mari, nu a fost capabil decât să facă o schiţă? Atâta poate PNL?
Să presupunem că trece moţiunea de cenzură. Guvernul PSD-ALDE cade şi vine la guvernare o coaliţie în care PNL este principala forţă politică. Va guverna pe baza schiţei despre care vorbeşte Ludovic Orban?

„Schiţa lui Orban” foarte probabil începe cu organigrama guvernului în care pe funcţia de prim ministru figurează el însuşi. Cu siguranţă lipsesc mai multe nume de miniştri pentru că nu există un aşa zis guvern din umbră.

Ce poate cuprinde o schiţă de guvernare? După discursul public al purtătorilor de cuvânt, al reprezentanţilor PNL, mai mult sau mai puţin, oficializaţi, schiţa trebuie să cuprindă principii. Le ştim şi lumea s-a convins că sunt găunoase, cu atât mai mult cu cât se referă la ştiutele slogane legate de justiţie.

Ar cam fi cazul, la jumătatea mandatului, ca opoziţia să aibă şi un program de guvernare, pe puncte, pe domenii, cu propuneri concrete. Asta lipseşte. Şi din această cauză PSD zburdă pe scena politică. Guvernul anunţă: vom majora indemnizaţiile tinerilor absolvenţi care se angajează.

De ce nu a cerut PNL acest lucru? Pentru că este interesat numai de ce face şi ce drege Dragnea, de ce spune Tăriceanu despre DNA. Pe câţi îi interesează aceste lucruri?

În ciuda acestor serii de întrebări care nu-şi pot găsi răspunsul, o moţiune de cenzură este necesară. PNL i-a găsit şi un nume „Opriţi guvernul marionetă”. Destul de neinspirat, pentru că nu despre asta se vorbeşte în ţară.

Din păcate evenimentul este umbrit de protestele iniţiate de USR. Asaltul asupra Parlamentului de către un grup de protestatari, intrarea lor în Parlament, atrage atenţia opiniei publice de la demersul PNL. USR este o formaţiune cu un program radical, însă fără direcţia altor formaţiuni europene similare.

Fără ideologie, fără doctrină, poate fi considerată fără rezerve un partid anti-sistem. Asaltul asupra Parlamentului este un exemplu. Neobişnuitul constă în faptul că o formaţiune anti-sistem susţine independenţa procurorilor.

Presupunând că moţiunea depusă de opoziţie va trece, cum se va comporta USR ca partid guvernamental? Nu diferit decât o face acum. Protestatarii vor continua să se mobilizeze împotriva PSD, adică împotriva opoziţiei. Revenind la programul de guvernare, mai precis la schiţa invocată de Ludovic Orban, ar trebui să ne întrebăm care va fi aportul USR la elaborarea unui adevărat program, program care să scoată ţara din impas.

În mod normal, viitorul program de guvernare al opoziţiei trebuie să aibă ca pilon central fostul slogan al preşedintelui Iohannis, „România lucrului bine făcut”.

Fiind vorba despre un guvern despre care preşedintele va putea spune că este al lui, printre primele provocări se află continuarea sau stoparea reformelor. Dar avem reforme? Înafara promisiunilor de creştere a salariilor şi pensiilor ce mai are PSD? Reforma în justiţie. În ce direcţie se va îndrepta sub un guvern PNL şi aliaţii?