“România lucrului bine făcut”. Mai e valabil?

Scris de Dumitru Păcuraru, 21 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nu ştiu ce să cred despre preşedintele Klaus Iohannis. Când cu totul absent, când părând a fi axul în jurul căruia se mişcă întreaga viaţă politică din România, tăcând când ar fi cea mai mare nevoie de vocea sa autorizată, vorbind despre un subiect când acesta este deja de domeniul trecutului, Klaus Iohannis are, ca orice preşedinte, susţinători fanatici şi detractori mergând până la ură.

Comparat cu preşedinţii de până acum nu este nici mai bun, nici mai rău decât oricare dintre ei. Nu a avut parte de contestaţii la fel de vehemente ca un Ion Iliescu sau Traian Băsescu, iar în ciuda apariţiei la un protest de stradă nu s-a urcat într-un balcon ca Emil Constantinescu să ţină discursuri înflăcărat contestatare. Nu seamănă cu cel mai titrat preşedinte pe care l-a avut România pentru că la sfârşitul mandatului nu lasă partidul care l-a susţinut de izbelişte. Aşa cum a procedat Emil Constantinescu, refuzând cu mândrie să mai candideze pentru un mandat. Iohannis rămâne un partener de nădejde al PNL, anunţându-şi intenţia de a-şi reînnoi mandatul încă de anul trecut.

Nu a făcut exces de patriotism, limitându-se să-şi pună simbolic mâna pe inimă când se intonează imnul României. Pariază pe europenism, dar cu trimiteri la importanţa relaţiei cu ţara de peste ocean, jandarmul mondial. Este ancorat în realitate, dar uneori ignoră derapaje ale unor instituţii, evident din interese politice de moment.

Nu ştiu cât de bine se pricepe la oameni şi după ce criterii îşi alege colaboratorii. Despre Corneliu Coposu se spunea că nu se pricepea la oameni şi paria pe indivizi mediocri fiind convins că sunt oameni de caracter. Cu toate acestea rămâne „Seniorul” şi nimeni nu-i reproşează că nu şi-a crescut un urmaş la cârma PN|CD.

Preşedintele, conform Constituţiei, nu face parte din niciun partid şi are obligaţia de a fi echidistant faţă de forţele politice. Klaus Iohannis este din acest punct de vedere exact cum au fost predecesorii lui. Cât de echidistant a fost Ion Iliescu? Cât de multă încredere a avut Emil Constantinescu în PDSR? Ce să mai spunem despre „echidistanţa” lui Traian Băsescu faţă de PNL, PSD şi oricare alt partid care nu se numea PD sau PDL? Din această perspectivă, Klaus Iohannis a făcut un pas înainte susţinând şi alt partid decât PNL. Şi vorbim aici de USR, de PLUS, dar şi de Dacian Cioloş.

Până la urmă această deschidere spre alt partid s-ar putea să se dovedească o greşeală, o mare greşeală. Poate tocmai aceste partide pe care le-a susţinut se vor ridica împotriva lui. S-ar părea că niciun consilier, nici un lider al PNL nu a îndrăznit să-l avertizeze de riscul susţinerii altei forţe politice.

Se încadrează Klaus Iohannis în portretul-robot al celui ce merită să ocupe cea mai importantă funcţie în stat? Aproape sută la sută. A tăcut prea mult? Poate că ceilalţi preşedinţi au vorbit prea mult şi lumea s-a obişnuit cu un limbut ca Traian Băsescu.

Se zvoneşte că lui Klaus Iohannis i se propune funcţia de preşedinte al Consiliului European. Se spune că „serviciile l-ar fi lăsat din braţe”, oferindu-şi expertiza altui candidat.

Dincolo de toate speculaţiile rămâne o certitudine că preşedintele Iohannis se pregăteşte intens pentru alegerile din toamnă. Îşi pregăteşte terenul şi din punct de vedere organizatoric. Recentele lui cereri adresate instituţiilor răspunzătoare pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale era bine dacă ar fi fost propuse înaintea alegerilor din 26 mai. Dar nici acum nu este prea târziu. Înainte de a crede în partide şi în candidaţi, alegătorii cer corectitudine, organizare, rânduială în toate. Adică un lucru bine făcut. Aşa cum suna sloganul de acum cinci ani: „România lucrului bine făcut”. Îşi mai aduce cineva aminte de el? Oricum, este întrutotul valabil.