Roadele mitingurilor

Scris de Dumitru Păcuraru, 12 iunie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

„Toamna se numără bobocii”. Sau: „Gospodarul bun îşi face vara sanie şi iarna car”. Sau: „Buturuga mică răstoarnă carul mare”. Nu se mai poartă proverbele şi zicătorile. Cu toate că politicienii de azi se ţin de glume ca scaiul de oaie.

Le place la nebunie să fie ironici, plesnindu-şi adversarii pe paginile lor de socializare ori de câte ori se iveşte ocazia.
Un gen literar- folcloric aparte îşi face apariţia în câmpul literaturii politice: sloganele cu rimă.

S-au evidenţiat protestatarii #REZIST din Piaţa Victoriei şi din centrele marilor oraşe, parlamentarilor USR revenindu-le meritul de a le fi introdus în parlament.
Nu s-au lăsat mai prejos nici participanţii la mitingul PSD. Printre sloganele cu rimă s-a remarcat ” Vrem Prosperitate/ Nu Securitate”. Riposta #REZIST: „Stima noastră şi mândria – Liviu Dragnea – Puşcăria”.

Sloganele vin şi trec. Ele reprezintă o stare de spirit a momentului, uneori sinceră, alteori contrafăcută.
Problema PSD, care îi frământă pe liderii partidului, este dacă, într-adevăr, în ţară există o stare de spirit care le forţează mâna şi îi obligă să meargă până la capăt în ceea ce numesc ei lupta împotriva abuzurilor.

Şi „până la capăt” a devenit parte a programului de modificare a legilor justiţiei, a codurilor penale, dar şi a înverşunării de a-l forţa pe preşedintele Iohannis să o revoce pe şefa DNA. Laura Codruţa Kovesi a devenit ţinta supremă, un fel de redută a Griviţei, care, odată cucerită, va postula victoria PSD şi ALDE în confruntarea cu preşedintele Iohannis.

O persoană poate pleca dintr-o funcţie, dar este de dorit – şi aşa este normal – ca instituţia să meargă mai departe. Acest lucru îl ocolesc cu dibăcie liderii coaliţiei PSD-ALDE. Ce vor să facă din DNA după plecarea Laurei Kovesi? Nu vorbesc deloc despre instituţie.

Nu abordează nici subiectul legat de instituţia prezidenţială. Confruntarea politică s-a personalizat. Opoziţia îl demonizează pe Liviu Dragnea, iar PSD şi ALDE şi-au fixat tunurile pe Klaus Iohannis şi pe Laura Codruţa Kovesi. Cum îşi imaginează PNL că ar evolua PSD în cazul în care va fi eliminat Liviu Dragnea, prin condamnarea în cel de-al doilea dosar?

Nu îşi permite nici preşedintele Iohannis să facă o distincţie netă între penalul Liviu Dragnea şi restul PSD. Nu a pus niciodată problema că ar putea colabora cu PSD şi ALDE dacă aceste partide scapă de „penalii” din rândurile lor. Nici Ludovic Orban, liderul PNL, nu face nici cea mai mică încercare de a-şi apropia ALDE, evident fără Călin Popescu Tăriceanu.

De partea cealaltă, situaţia este identică. Liviu Dragnea nu încearcă să-l îmbuneze pe Victor Ponta. Războiul este total şi se poartă de la om la om.
Să ne imaginăm că, într-un fel sau altul, se vor schimba conducerile tuturor partidelor.

Nu există, din păcate, personaje din liniile secundare care să se fi impus ca personalităţi distincte, cu o autoritate morală indiscutabilă atât în propriul partid cât şi în afară. Elita politică, în înţelesul cel mai nobil al cuvântului, se poate spune că este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire.

Prin urmare, dacă este să vorbim despre roadele mtingurilor, acestea nu sunt de natură să aducă o îmbunătăţire a situaţiei politice din ţară. În această perioadă se pot câştiga victorii de etapă, nu însă o victorie finală.
Revenind la expresia dragă PSD-ului „până la capăt”, acest „până la capăt” înseamnă de fapt continuarea a ceea ce este acum. Adică un haos generalizat.