PNL, direcţia Orban

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 martie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După decizia de achitare a preşedintelui Ludovic Orban, acuzat de corupţie, dar găsit nevinovat, PNL intră, sau ar trebui să intre, într-o nouă fază. Cu puteri sporite, eliberat psihic, scăpând de suspiciunea de a se număra printre politicienii corupţi, liderul PNL poate gândi pentru partid o nouă strategie.

După alegerile prezidenţiale din 2014 PNL s-a identificat cu programul preşedintelui Klaus Iohannis.

De asemenea, fără să facă parte din guvernul Dacian Cioloş, a susţinut necondiţionat respectivul guvern, ajungând să se identifice cu nerealizările lui. A preluat, într-o măsură prea mare şi nefiltrat, teme, mai precis slogane, şabloane, clişee, din retorica lui Traian Băsescu.

Toate acestea, la care se poate adăuga insuficienta sudare a celor două partide care au fuzionat, au condus la obţinerea unor rezultate nesatisfăcătoare pentru alegerile parlamentare din 2016.

Au existat şi alte cauze, obiective. Apariţia Uniunii Salvaţi Bucureştiul, USB, concomitent cu scoaterea lui Ludovic Orban din cursa pentru Primăria Generală  a capitalei, dar şi din cauza dosarului DNA, au condus la eşecul PNL la alegerile locale din iunie 2016.

La parlamentarele din toamnă eşecul a devenit şi mai evident. Aceeaşi formaţiune, redenumită USR, şi-a luat partea din electoratul de dreapta, astfel PNL a obţinut doar 20%. Cu o pondere parlamentară atât de mică este greu să porţi povara principalului partid de opoziţie.. Mai mult, pe parcursul perioadei scurse de la alegeri, PNL nu a reuşit să pună bazele unei opoziţii unite. A trecut prin crize interne. Scoaterea lui Vasile Blaga pe linie moartă, datorată tot unui dosar penal, slaba prestaţie a liderilor pasageri, mai precis a „lideriţelor” Alina Gorghiu şi Raluca Turcan, au făcut din PNL un partid parlamentar aproape pasiv.

Nesemnificativă a fost şi prezentarea unei contra-oferte, a unui program alternativ de guvernare. PSD nu a simţit că are un opozant politic decât în măsura în care PNL a participat la protestele de stradă.

Captiv al unei retorici redundante – „statul de drept”, „independenţa Justiţiei”, „lupta anticorupţie” – PNL este obligat să facă un pas înainte. Partidul trebuie să intre în terenul economic minat de măsurile anti-reformiste ale PSD-ALDE.

Din păcate, din materia cenuşie a partidului nu ies idei care să impresioneze, să cucerească populaţia şi mai ales mediul de afaceri. Mai mult, când un liberal, senatorul Daniel Zamfir, vine cu propuneri impresionante prin amploare, absolut necesare şi benefice, din motive obscure Ludovic Orban se opune.

Senatorul liberal Zamfir este printre puţinii parlamentari care au şansa de a-şi pune numele pe o lege. Este vorba despre stoparea abuzurilor băncilor asupra cetăţenilor, despre nivelul  foarte scăzut sau lipsa totală a redevenţelor plătite de coloşii economici care exploatează bogăţiile naturale ale României. La mijloc este vorba despre sume colosale. Lezează senatorul interese la nivel mondial? Desigur. Iar PNL, mai exact grupul care conduce partidul, se dovedeşte slab, fricos, obedient. Este doar un exemplu.

Ieşit de sub emoţia condamnării, scăpat de sub ameninţarea tăişului sabiei lui Damocles, în ce direcţie va duce Orban partidul pe care îl conduce, din câte se vede, cu o mână fermă în interior, dar cu o mână moale în exterior?