O soluţie clasică, dar prea comodă

Scris de Dumitru Păcuraru, 13 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Paza bună trece primejdia rea. În faţa celei mai agresive moţiuni de cenzură din întreg mandatul, PSD a găsit o soluţie comodă ce pare să elimine orice risc de trădare. Parlamentarii PSD-ALDE vor asigura cvorumul la moţiunea de cenzură, dar nu vor vota. Dacă există trădători, ei vor trebui să iasă la vedere. Într-un fel, Ludovic Orban este de vină. El a anunţat că se vor purta discuţii de la persoană la persoană. Semnalul de alarmă odată tras, adversarul a luat măsuri. S-a preferat o soluţie clasică.

Teoretic, în urma acestei decizii strategice, se elimină dreptul parlamentarului la secretul votului. I se ia parlamentarului dreptul de a judeca singur asupra unei situaţii-limită.

Totuşi, apare un risc şi mai mare. Nemulţumiţii din cele două partide ale coaliţiei de guvernare au acum ocazia să se organizeze într-un grup. Ideal pentru opoziţie ar fi ca respectivul grup să acopere deficitul de voturi necesar pentru căderea guvernului. Un grup distinct faţă de Pro România, ar pune probleme chiar mai mari pentru Victor Ponta, însemnând, de fapt, o eventuală competiţie pe stânga. Un posibil model ar fi grupul Gabriel Oprea, la formarea majorităţii PD-PNL după alegerile din 2004. Un alt model de desant politic este grupul lui Stolojan desprins din PNL, numit Partidul Liberal Democrat, care fuzionând cu PD, a condus la apariţia PDL.

Nu pentru multă vreme. Acelaşi partid trecut prin faze succesive de metamorfoză a sfârşit prin a fuziona prin absorbţie cu PNL. Se va repeta acelaşi fenomen şi cu PSD? Citită ieri în Parlament, destul de cuprinzătoare, cu o analiză mergând în profunzimea guvernării discutabile girată de Liviu Dragnea, moţiunea de cenzură ar putea duce la căderea guvernului Dăncilă.

Datorită evenimentelor de la Valea Uzului, puse în cârca guvernului, UDMR este decis să voteze împreună cu opoziţia pentru căderea guvernului. Diferenţa de voturi a scăzut semnificativ. Până marţi când se va trece la vot vor avea loc întâlniri secrete, se va încerca totul pentru a mai obţine voturile necesare, în jur de 17 după ultimele socoteli.

Aşadar, guvernul PSD-ALDE atârnă de 17 parlamentari din PSD şi ALDE. Pe lângă cele cuprinse în textul moţiunii se mai pot adăuga motive care ajung greu la urechile populaţiei de rând. Una dintre cele mai grave erori de guvernare este umflarea peste nivelul suportabilităţii a aparatului bugetar. Proaspătul consilier al premierului Dăncilă care de la primele lui ieşiri în public a atras atenţia asupra numărului mare de bugetari a fost demis de Viorica Dăncilă după numai opt zile de la angajare. Este doar un aspect. În eventualitatea instalării unui guvern având în centru PNL se vor lua măsuri? Greu de crezut că într-un an electoral partidele vor accepta un program de restructurare a instituţiilor, vor disponibiliza sute de mii de angajaţi la stat.

S-a vorbit în moţiune şi despre numărul mare de ministere. Guvernul actual are 27 de ministere. Opoziţia propune reducerea lor la 15. Câte posturi vor fi desfiinţate? De ordinul miilor, al zecilor de mii. Cam despre asta este vorba.

Redesenarea tabloului politic nu se poate face fără sacrificii. Situaţia generală nu este deloc simplă. Scena politică se resetează. USR câştigă teren în faţa PNL, în vreme ce stânga este cuprinsă de frisoane. Căderea guvernului printr-o moţiune de cenzură ar putea fi un moment de răscruce necesar pentru împrospătarea mediului politic, parcă rămas mult în urma societăţii româneşti, care, totuşi, a evoluat în aceşti ani într-un ritm suficient de alert încât să credem că România se schimbă la faţă, devine la fel de europeană ca ţările model din UE.