O întâlnire rece

Scris de Dumitru Păcuraru, 16 mai 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Scânteile fierbinţi au izbucnit după întâlnirea dintre preşedintele Iohannis şi premierul Dăncilă. După cum se ştie, preşedintele l-a convocat pe ministrul de externe la Cotroceni pentru a da explicaţii în legătură cu mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. PSD a ripostat: preşedintele nu are dreptul de a convoca vreun ministru la Cotroceni fără acordul primului ministru. Preşedintele a dat în spate, recunoscând că a încălcat procedura.

Întâlnirea a decurs în termenii obişnuiţi. Preşedintele şi-a spus punctul de vedere, desigur luând-o de sus pe Viorica Dăncilă despre care crede că nu se ridică la nivelul  cerut pentru un prim ministru. O face incapabilă în mod direct, fără menajamente. Sigur că nu este o somitate în niciun domeniu. Nu foarte cultă, nu foarte inteligentă, fără spirit polemic, nu este nicio ţaţă oarecare şi se pare că nici nu are pretenţia de a fi considerată mai mult decât o funcţionară corectă, de o inteligenţă medie, cu o pregătire obişnuită.

Dacă premierul este aşa cum este, normal ar fi ca şi preşedintelui să-i fie făcut un portret. Care sunt calităţile lui Klaus Iohannis care îl califică pentru funcţia supremă în stat? Suportă o comparaţie cu Viorica Dăncilă? Străluceşte în raport cu aceasta? Adversarii lui politici încă nu i-au schiţat un portret. S-au mărginit până acum să-l critice pentru încetineală, pentru lipsa de reacţie şi lentoarea cu care acţionează în faţa unor evenimente.

Este criticat pentru comoditate, dar şi pentru că merge foarte des în concediu. Dragnea şi Tăriceanu l-au aşezat în fruntea statului paralel, acuzându-l că se foloseşte de instituţiile de forţă moştenite de la Traian Băsescu.

Prin urmare, întâlnindu-se faţă în faţă, Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă nu au aprins atmosfera. Scânteile au apărut după întâlnire, provocate de susţinători.

Concluzia întâlnirii? Nicio concluzie. Fiecare parte a spus ce avea de spus, urmând ca fiecare să acţioneze ca până acum. Preşedintele îşi va folosi influenţa şi, în lumina prerogativelor, va încerca să împiedice mutarea ambasadei, iar PSD va merge în direcţia trasată în urma vizitei în Israel a lui Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă.

Un comunicat comun, o declaraţie comună este de neconceput în această fază a relaţiei dintre cele două palate. Fiecare îşi urmează agenda proprie. Ioahnnis şi-a propus să nu scape nicio ocazie de a ieşi în public. Nicio zi fără o intervenţie publică. După lungile perioade de tăcere, acuzat de pasivism, preşedintele Klaus Iohannis s-a decis să iasă zi de zi în public. Pentru asta este nevoie de evenimente. Ieri preşedintele a creat un eveniment invitând-o pe doamna Dăncilă. Dar va ţine ritmul? Este obligat să ţină pasul cu adversarii, respectiv cu Dragnea şi Tăriceanu, cu PSD-ul care generează ştiri pe bandă rulantă.

Trecând peste demagogia inerentă activităţii politice, peste exagerările despre incapacitatea adversarului, peste atacul la persoană practicat pe scară largă, ce mai rămâne din politică? Rămân întâlniri de genul celei de ieri de la Palatul Cotroceni care, dacă nu ar fi fost precedate de scandal, nu ar fi interesat pe nimeni. Dacă preşedintele o invita pe doamna Dăncilă la Cotroceni să discute despre o acţiune comună prin care să se acceseze mai multe fonduri europene nu interesa pe nimeni. Avem, totuşi, bănuiala că preşedintele Iohannis şi premiera Dăncilă sunt firi necoflictuale, dar se văd nevoiţi să pună gaz pe foc pentru a fi în ton cu restul lumii politice.