Noua geografie a baronilor locali

Scris de Dumitru Păcuraru, 07 martie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Este problema fiecărui partid să se organizeze cum doreşte. Dacă în conducerea restrânsă a PSD s-a luat decizia de a se alege grupul de vicepreşedinţi pe regiuni nimeni din afară nu are ce comenta. Mai mult, pentru cele 16 posturi de vicepreşedinţi vor candida în proporţii egale bărbaţi şi femei. Din acest punct de vedere în PSD nu mai poate fi vorba nici despre matriarhat, nici despre patriarhat. S-a rezolvat problema sexelor.

Este adevărat că şeful face parte din rândul bărbaţilor. PSD nu a ajuns încă la un nivel de democraţie internă încât în funcţia supremă să fie aleasă o femeie. Dar de la lider în jos este democraţie. Într-un fel compensează dezechilibrul sexelor faptul că premierul este femeie.

Fie că ia măsuri controversate, fie că face ordine, cert este că PSD continuă să şocheze. Chiar şi organizarea unui congres ad hoc este nefirească. Dar odată cu decizia CEx de a fi aleşi vicepreşedinţi pe regiuni lucrurile se limpezesc. Se face curăţenie la vârf. Abilă este modalitatea prin care persoanele incomode pentru lider vor fi eliminate. Nu vor putea candida pentru funcţiile de vicepreşedinţi aşa-numiţii grei ai partidului decât în măsura în care sunt „distribuiţi” relativ egal în regiunile de dezvoltare.

Efectiv se instituie o nouă geografie a baronilor locali. Aceasta este o noutate absolută. Foştilor lideri PSD nu le-a trecut prin cap să regionalizeze puterea şi influenţa în partid. Cu atât mai mult merită toate laudele Liviu Dragnea. Este o descoperire epocală.

Actualul preşedinte PSD poate fi criticat, dar nu i se poate contesta talentul, abilitatea, cunoaşterea în profunzime a anatomiei, „metabolismului” formaţiunilor politice.

Liviu Dragnea a stat foarte mulţi ani în linia secundă. A observat cu mare atenţie cum funcţionează un partid. :tie şi cum se pot câştiga alegerile. Ne îndoim că ştie şi cum se poate guverna în aşa fel încât ţara să nu înregistreze pierderi irecuperabile. Liviu Dragnea nu a lipsit de la lecţiile fundamentale despre putere, despre cum se accede la putere, despre cum se menţine puterea, în schimb a lipsit la lecţiile despre mecanismele economiei de piaţă. A lipsit de la aceste lecţii pentru că nu au fost prezenţi nici profesorii. Cine să-i fi predat aceste lecţii? Victor Ponta? El însuşi, ca premier, deci ca gospodar şef al ţării, era un diletant.

Adevărata lecţie a economiei de piaţă putea fi predată, până la un punct, de anumiţi miniştri din guvernul Năstase. De la guvernul din perioada 2000-2004 nu s-au făcut decât experienţe.

O mare parte din lecţiile asimilate de Liviu Dragnea provin de la profesorul Traina Băsescu. Dar prin metoda „aşa nu se face”. Regimul Băsescu a tăiat salariile. Partidul de guvernare, PDL, a pierdut.

Prin urmare trebuie făcut exact invers. Adică trebuie majorate salariile, chiar dacă, pentru compensare, trebuie devalorizat leul, chiar dacă trebuie crescute taxele şi impozitele.

Ca om politic Liviu Dragnea nu poate fi ignorat. Are idei de ordin economic care sunt puse în practică. Are o viziune proprie despre cum poate fi structurat un partid politic. Reuşeşte să-şi impună viziunea proprie.

Poate fi ignorată, minimalizată o astfel de personalitate?

Liviu Dragnea, asemeni lui Ion Iliescu, Adrian Năstase, Traian Băsescu, îşi va pune numele pe o epocă, pe un regim.