Marea ceartă, mica împăcare

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pentru câteva zile ALDE a reuşit să creeze emoţii lăsând impresia că va ieşi de la guvernare. Cearta a pornit din linia a doua a partidului. Locotenenţii lui Călin Popescu Tăriceanu au atacat frontal PSD. Discuţiile au fost destul de tensionate şi au vizat anumite măsuri de restructurare a guvernului, eventual primirea la guvernare a Pro România.

Lucrurile nu s-au agravat în aşa măsură încât liderii, respectiv Viorica Dăncilă şi Călin Popescu Tăriceanu, să nu le poată drege.

O simplă întâlnire de vreo două ore a clarificat situaţia: cele două partide s-au împăcat, ALDE rămâne la guvernare. Marea ceartă s-a transformat într-o mică împăcare.

Toată lumea răsuflă uşurată. PSD este mulţumit că nu a rămas singur la guvernare, ALDE că nu a ieşit de la guvernare, PNL că nu a fost nevoit să intre la guvernare, USR că nu a fost pus în situaţia de a declara că nu vrea să intre la guvernare.

Toate partidele vor să-şi păstreze statutul de acum. PSD nu are curajul să intre în opoziţie, deşi ieşirea de la guvernare ar pune în cea mai dificilă situaţie opoziţia. PNL strigă ca din gură de şarpe că Guvernul PSD-ALDE trebuie să plece, dar în realitate nu-şi doreşte acest lucru.

Preluarea puterii cu patru luni înainte de prezidenţiale l-ar încurca rău de tot pe Klaus Iohannis. Prins la guvernare în timpul alegerilor locale şi parlamentare ar înjumătăţi scorul PNL.

De remarcat poziţia USR, care încă dinaintea moţiunii de cenzură din iunie, de după euroalegeri, a declarat că nu intră la guvernare, dar susţine un guvern PNL şi eventual UDMR, PMP.

Liberalii, cei doi lideri, Orban şi Rareş Bogdan, şi-au făcut din declaraţiile insistente că vor să ducă PNL la guvernare o strategie pentru atragerea de voturi, dar dorindu-şi să nu se întâmple acest lucru.

În condiţiile politice, sociale şi economice actuale oricine este la guvernare iese în pierdere la viitoarele alegeri. Să nu se înţeleagă însă că rămânând la guvernare PSD şi ALDE au numai de pierdut. Eventualul câştig revine pe persoană. Au de câştigat cei care ocupă funcţii pe criterii politice, de la miniştri la secretari de stat şi directori generali, de la funcţionărimea din administraţia locală la primarii, preşedinţii de consilii judeţene care sunt interesaţi să vină cât mai mulţi bani de la guvern.

PSD este un partid mare. Are peste 500.000 de membri. Acest lucru înseamnă sute de mii de guri de hrănit, de la mici atenţii la funcţii în toate structurile de stat, în administraţia centrală şi locală.

PNL, de asemenea, are în jur de 300.000 de membri care odată cu intrarea partidului lor la guvernare nu vor altceva decât să ia locul celor de la PSD. Acesta este atât avantajul cât şi dezavantajul unui partid mare, cu sute de mii de membri.

Odată ajuns la guvernare PNL ar fi presat să facă schimbări în întreg sistemul de stat. Plecat de la guvernare, PSD s-ar vedea pus în situaţia să piardă mii sau poate zeci de mii de poziţii privilegiate. O împăcare, cât de mică, dintre ALDE şi PSD lasă lucrurile neschimbate. Toată lumea este mulţumită.

Nu aţi observat că până şi preşedintele Klaus Iohannis şi-a îndulcit tonul la adresa PSD? Îi convine să intre în turul doi al prezidenţialelor cu Viorica Dăncilă. Se bucură că nu cade guvernul şi să fie nevoit să încropească un guvern gata şubrezit în care PNL să fie vioara întâi, dar într-o orchestră în care USR-PLUS refuză să-i cânte în strună.

Dacă e să vorbim pe bune, cearta dintre ALDE şi PSD nu a fost chiar atât de mare încât să conducă la o spargere iremediabilă a coaliţiei. Totuşi, având în vedere că Tăriceanu îşi face mari speranţe că va obţine un scor bun la prezidenţiale, este posibil ca disputele cu PSD să continue pe întreaga perioadă a campaniei.