Lovituri cu efecte imprevizibile

Scris de Dumitru Păcuraru, 17 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După tergiversări mai mult sau mai puţin profitabile pentru PNL, guvernul a decis ieri să-şi asume răspunderea pentru alegerea primarilor din două tururi. Se putea foarte bine da o ordonanţă de urgenţă şi situaţia devenea mai clară.

Asumarea răspunderii oferă posibilitatea căderii guvernului. PSD şi UDMR au avertizat din timp că nu sunt de acord cu modificarea şi că nu vor ezita să depună o moţiune de cenzură.

Având două obiective majore, alegeri anticipate şi alegerea primarilor din două tururi, PNL încearcă să împuşte doi iepuri dintr-o lovitură.

Pe de o parte arată că se ţine de cuvânt în ceea ce priveşte legea electorală şi, doi, face un pas spre căderea guvernului nu prin demisie, ci datorită curajului de a-şi asuma o lege cu care nu sunt de acord nu doar cei de la PSD şi UDMR, ci propriii primari. Arată, în acelaşi timp, că respectă indicaţiile preşedintelui Iohannis.

Ce se poate întâmpla? La votul pe moţiunea depusă de PSD şi UDMR, propriii parlamentari ai PNL vor primi ordin să voteze pentru căderea guvernului.

Motivul este simplu: PNL îşi doreşte alegeri parlamentare anticipate, dar nu-şi doreşte alegerea primarilor din două tururi.

Ingineria PNL este riscantă. În primul rând îşi va supăra partenerii. De exemplu PMP chiar îşi doreşte alegeri din două tururi, dar nu şi alegeri anticipate. USR are în general reacţii neaşteptate. Se va plia în funcţie de rezultatul moţiunii de cenzură.

Presupunând că vor fi alegeri anticipate, întreg spectrul politic va trebui să se rearanjeze. Un partid precum ALDE nu-şi poate face speranţe că va face pragul electoral. Parlamentarii lui Tăriceanu deja au început să migreze spre alte formaţiuni.

Pentru Pro România anticipatele înseamnă o accelerare a activităţii. Victor Ponta reuşeşte să dea impresia că are o viziune clară despre ce trebuie făcut. Ca şi în cazul lui Traian Băsescu, experienţa la guvernare îşi arată roadele şi în cazul lui Victor Ponta.

Deşi adversari, fostul preşedinte şi fostul prim ministru se regăsesc de multe ori pe acelaşi palier. Adică ştiu cu ce se mănâncă guvernarea. Ştiu foarte bine şi ce înseamnă să te aventurezi în organizarea unor alegeri înainte de termen. Cunosc foarte bine şi forţa de penetrare a PSD în timpul campaniilor electorale, bazată pe structuri teritoriale puternice, călite în lupte.

PNL a pornit un război pe două fronturi, cu consecinţe imprevizibile. Dar, ca orice partid aflat la guvernare, nu pune răul în faţă. Pornind de la rezultatele din 2019, de la europarlamentare şi prezidenţiale, îşi vede deja planul îndeplinit cu succes.

Aşadar, Ludovic Orban se vede premierul unui nou guvern în care partidele de dreapta au o majoritate parlamentară confortabilă şi, de asemenea, PNL are mai mulţi primari decât PSD aleşi din două tururi.

Guvernarea post-PSD nu este deloc comodă. Banii nu curg şi fără bani nu poţi rezolva multitudinea de probleme apărute după plecarea social-democraţilor de la guvernare. Nu sunt bani pentru dublarea alocaţiilor pentru copii. Nu sunt bani pentru mărirea pensiilor. Nu sunt bani nici măcar pentru plata salariilor, ca să nu mai vorbim despre alte cheltuieli sociale iniţiate de PSD, dar la care nu poţi renunţa în preajma unei campanii electorale.

Presupunând că se vor declanşa alegeri anticipate, PNL s-ar putea trezi cu foarte mari surprize. Electoratul este imprevizibil când este vorba de reduceri, restructurări, tăieri de salarii şi pensii. O campanie electorală negândită ar putea întoarce România pe dos.