La ce bun politica in vremuri de criza!

Scris de Marian Ilea, 02 decembrie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Profunda criza economica in care ne-am afundat roman cu roman ca intr-un intuneric plin de singuratate se simte astazi cu putere.

Macar daca am fi invatat sa ne tinem de maini! Vreo 18 milioane de romani dandu-si mainile ar fi fost o lectie pentru Europa.

Noi, insa, am preferat sa mustacim fiecare in intunericul lui. Proprietari de intuneric. Asta am ajuns ca natiune si ca indivizi.

A fost in ultimii ani o expansiune a intunericului. Si o victorie a acelui sinistru cuvant scos pe gura de un activist comunist al anilor ’89< „S-a intunericit, dragi tovarasi”. Atunci s-a „intunericit” comunismul. Astazi ne-am „intunericit” noi, romanii.

M-am intrebat la ce e buna politica pe vreme de „intunericeala”. Uite ca e buna la ceva. Ne face sa auzim voci in intuneric. Voci de guvernanti care ne spun ca Romania a invins. Ca avem lumina capitalismului langa noi.

Probabil ca de lumina asta (daca o fi existand) ne desparte un zid gros precum zidul Berlinului.

Politica asta ne spune ca suntem buni, solidari si ca am rabdat si ca vom obtine in conformitate cu rabdarea fiecaruia si rabdarile prajite aferente. C-asa-i politica pe vreme de „intunericeala”. Nu-mi dau seama daca vocile pe care le auzim tin de iresponsabilitatea corzilor vocale ale celor care le emana. Dar e clar ca politica pe vremurile astea e buna doar pentru asa ceva. In rest fiecare cu intunericul lui de criza economica a capitalismului. Si unii… cu nostalgia „intunericelii” de alta data. Cea diagnosticata atat de tembel de activistul comunist crescut ca slugoi la curtea lui Ceausescu. Pericolul consta in nostalgia „intunericelii” de altadata.

Dar vocile care se aud in „intunericeala” fiecaruia dintre noi sunt ale politicii de azi. Ele pot povesti in orice moment reintoarcerea politicii din ’89 la carma!