Jocurile nu sunt făcute

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 octombrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Remanierea guvernamentală nu cade într-un moment bun. Schimbarea unui număr atât de mare de miniştri pune într-o lumină proastă PSD, mai puţin ALDE. Călin Popescu Tăriceanu a decis că nu schimbă niciun ministru.

Numiţi pe criterii numai de Dragnea ştiute, parte dintre iluştrii necunoscuţi din guvern şi-au dovedit incompetenţa. Nu sunt puţini. Procentual, dacă se confirmă ştirile pe surse că vor fi schimbaţi cinci miniştri, PSD ar trebui să scadă cu cel puţin 20%.

Cum poate fi catalogat un guvern bun când are atâţia incapabili în componenţa lui? Este un paradox al politicii româneşti. Dacă se mai pun la socoteală şi funcţionarii numiţi strict pe criterii de prietenie lucrurile devin şi mai clare. PSD nu mai este partidul care avea cadre de nădejde. Nu mai are oamenii foarte bine pregătiţi de altădată.

Schimbările sunt un semn al slăbiciunii, dar arată şi că Liviu Dragnea este conştient că guvernarea nu merge bine. Opoziţia a introdus câteva moţiuni împotriva unor miniştri, însă acestea au trecut neobservate. PSD ţine cu dinţii de guvernare. În interior pesediştii se atacă între ei, dar rămân uniţi în faţa adversarilor.

Nu reuşeşte să zguduie din temelii partidul nici fostul lui lider. Victor Ponta a devenit unul dintre cei mai vehemenţi critici, însă nu al PSD-ului în ansamblu, ci al lui Liviu Dragnea. Menajând partidul, Ponta speră că va reveni la matcă, după plecarea lui Dragnea.

Scandalul revocării procurorului general ar putea avea un efect de bumerang. Poate că se va lucra mai aplicat la dosarele lui Liviu Dragnea. În plus se aşteaptă o rezoluţie din partea Comisiei Europene prin care României să i se suspende dreptul de vot. Este o speranţă a opoziţiei, greu de înţeles din perspectiva interesului naţional. Lupta politică nu are limite.

O eventuală demisie a procurorului general ar mai calma spiritele. Dacă nu cumva se speră că, Augustin Lazăr rămânând în funcţie până ce preşedintele Iohannis va semna decizia de revocare, se vor mobiliza protestatarii şi vor ieşi în stradă cu aceeaşi vigoare ca în trecut.

Pentru moment zarurile sunt în mâinile PSD. Tudorel Toader a făcut un serviciu imens acestui partid. Nu ştim în ce măsură s-a gândit la reformarea justiţiei, la intrarea lucrurilor în normal, în matca lor constituţională, cum îi place să spună, sau a făcut servicii partidului care l-a numit în funcţie. Logica lui formală, perfect adaptată scopului, îl face invulnerabil la atacurile celui pe care l-a evaluat. Augustin Lazăr nu are nici pe departe capacitatea teoretică de a polemiza pe subiecte profesionale cu Tudorel Toader.

Cu toate acestea, dreptatea nu se ştie de partea cui este. Opinia publică este sub influenţa factorilor politici. Societatea se divizează ca la comandă. Nimeni nu mai judecă obiectiv.  Nimeni nu este interesat de adevăr în sensul profund al cuvântului. Dacă se va dovedi că Augustin Lazăr a fost numit de Klaus Iohannis procuror general pentru că l-a scăpat de un dosar penal, PNL, dar şi întreaga opoziţie, va intra într-un proces de restructurare, în căutarea unui candidat la prezidenţiale. 

În aceste condiţii există toate datele de a-şi face apariţia o a treia forţă, sau, în cel mai bun caz, de a apărea pe scena politică un personaj carismatic, o personalitate puternică în jurul căreia să se creeze un curent politic, o stare de spirit care să mai şteargă câte ceva din figurile învechite, fără viziune, în mâinile cărora se află, până la urmă, destinul acestei ţări, a milioane de oameni.