Învinşii alături de învingători

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 decembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Frământări, căutări de soluţii se petrec şi în rântul partidelor de dreapta, aflate la guvernare, şi în rândul partidelor de stânga, trecute în opoziţie după pierderea a două rânduri de alegeri, europene şi prezidenţiale.

În timp ce în PSD se intensifică procesul de disoluţie, partidele de dreapta, numite de Dan Barna forţe reformatoare, sunt în căutare de soluţii pentru câştigarea alegerilor locale.

USR propune un cadru care permite susţinerea candidaţilor independenţi. La alegerile locale ar urma să fie înscrise persoane care nu fac parte dintr-un partid sau total independente cu notorietate acestea trebuind să îndeplinească toate criteriile de integritate.

  După stabilirea candidaţilor interni ale fiecărui partid dacă alegerile nu vor fi în două tururi ar urma să aibă loc o competiţie între candidaţi, un fel de prim tur. Cel ce se va plasa pe primul loc va fi candidatul susţinut de toate formaţiunile care vor accepta să facă facă din alianţa partidelor reformatoare.

Scopul acestei strategii este eliminarea primarilor PSD. De asemenea se propune desemnarea preşedinţilor de consilii judeţene din rândul consilierilor judeţeni. În acest fel vor fi eliminaţi baronii locali. indiferent de culoarea politică.

O propunere asemănătoare a venit şi din partea PMP, scopul, de semenea, fiind eliminarea primarilor PSD, dar şi limitarea posibilităţii UDMR-ului de a-şi impune primari în localităţi în care ponderea populaţiei maghiare este suficinetă pentru a câştiga primăriile din primul tur.

Ocupat cu lupta pentru preluarea puterii după demisia conducerii, PSD nu avansează deocandată nicio propunere. O face Victor Ponta. În primul rând Pro România şi-a schimbat opinia despre alegerile locale susţinând alegerea primarilor din două tururi de scrutin şi desemnarea preşedinţilor de consilii judeţene din rândul consilierilor judeţeni. Victor Ponta îşi dă seama că viitoarele alegeri locale şi parlamentare vor fi câştigate de dreapta şi de acea priveşte spre alegerile din 2024. Anul 2024 va fi unul cu totul deosebit. Într-un singur an vor avea loc patru tipuri de alegeri< europene, locale, parlamentare şi prezidenţiale. Pentru că preşedintele în funcţie nu va mai putea candida toate partidele pornesc de pe poziţii egale. 2024, după opinia lui Victor Ponta,  după patru ani de guvernare de dreapta va fi anul partidelor de stânga. El însuşi anunţă de pe acum că va candida la prezidenţiale.

Nu întâmplător spre viitor privesc şi îşi fac calcule partide din linia doua. S-ar părea că USR forţează PNL să ia măsuri de dreapta şi să pregătească terenul pentru alegerile de anul viitor.  Pro România se prezintă ca alteranativă la PSD, lăsând să se înţeleagă că PSD este un partid depăşit din toate punctele de vedere. A eşuat la guvernare, iar pe plan extern nu mai este provit cu ochii buni nici în familia politică a socialiştilor europeni.

De fapt dacă ne uităm în urmă vor constata că toate principalele partide de guvernare au sfâştit prin a dispare.  Marele şi tarele PDL a avut soarta PN|CD. De ce ar face excepţie PSD? După 30 de ani partidul fondat de Ion Iliescu nu mai face faţă cerinţelor şi trebuie să se transforma în altceva, fie fuzionând cu alt partide, fie acceptând să devină un partid neparlamentar ca PN|CD. Deja Pro România se arată dispus să înghită PSD, prin fuziune şi renunţarea la nume.

  În aceste circumstanţe Ziua Naţională s-a sărbătorit pentru prima oară fără scandal. Învinşii au stat alături de învingători.

Pentru prima oară Klaus Iohannis nu a mai ponegrit PSD-ul, dorind să demonstreze că este preşedintele tuturor românilor. Nu s-au mai auzit huiduieli, locul lor fiind luat de  zgomotul avioanelor supersonice.

Să sperăm că am învăţat ceva în cei 30 de ani trecuţi de la revoluţia anti-comunistă din decembrie 1989.