Inechităţi legislative

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 octombrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Orice lege favorizează pe cineva. Şi, implicit, defavorizează pe altcineva.

Teodorovici, ministrul finaţelor, pare cel mai liberal membru al cabinetului Dăncilă. Deşi face parte dintr-un guvern de stânga, din când în când aruncă o propunere de dreapta.

Strâns la pungă, aşa cum trebuie să fie orice contabil, în plină ascensiune populistă a guvernului care a dat cu două mâini, de unde abia putea da cu una, ministrul de finanţe anunţă că este posibilă o îngheţare a salariilor bugetarilor. Gata cu pomenile. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.

După o sarabandă a majorărilor de salarii, a sosit vremea să tragă linie. S-a ajuns la fundul sacului. Oricât de mult s-ar învârti cifrele, atâta vreme cât nu se investeşte în economia reală, nu se pot da în sistemul de stat salarii mai mari, tot mai mari. Era necesară o echilibare a salariilor. De exemplu în ultimii 8 ani pensiile foştilor angaţi de la Interne, Apărare şi SRI iau crescut de 15 ori, în vreme ce restul pensiilor au crescut dor de opt ori.

Veşnica problemă a pensiilor speciale. Şi a pensionărilor anticipate. De ce un profesor, medic, inginer, finanţist, cercetător etc este obligat să se pensioneze la 65 de ani, iar un poliţist, magistrat, sereist oboseşte după 20 de ani vechime? Iar după pensionare, se reangajează.

Inechităţile sociale provin din inechităţile legislative.

Dar dezechilibrele generate de diferenţele uriaşe de salarii şi pensii nu sunt o problemă generată numai de actuala coaliţie PSD-ALDE. Fiecare guvern, fiecare majoritate parlamentară, în marea ei înţelepciune, şi obedienţă, a crezut că dacă împarte cu patru mâini salarii şi pensii mari personalului din instituţiile de forţă vor scăpa mai uşor de mâna lungă a legii. A fost şi acesta un aspect al luptei împotriva corupţiei.

Să ne întoarcem, însă, la îngheţarea salariilor bugetarilor. Tot Teodorovici zice că măsura va fi însoţită şi de o restructurare, adică de reducerea locurilor de muncă. Avem un aparat bugetar mare, umflat? O spun cifrele. Va avea curajul vreun guvern să facă o restructurare reală, după necesităţi, după posibilităţile financiare?

A făcut-o Traian Băsescu, iar rezultatul a fost nu doar pierderea în serie a alegerilor, ci chiar dispariţia partidului care a avut acel curaj. PDL s-a topit în masa amorfă a PNL. Sau mai bâjbâie sub numele de PMP.

Prin urmare, un partid ca PSD, care trăieşte numai de pe urma pomenilor pe care le dă, nu va avea curajul să facă restructurări de personal. Cel mult, poate obliga primăriile, consiliile judeţene, instituţiile de stat, să facă reduceri prin diminuarea bugetelor.

Anul 2019 este unul electoral. A tăia salarii, a face reduceri de personal bugetar, este sinucidere curată. Declaraţia lui Teodorovici poate fi încadrată în demagogia generală utilizată de PSD pe scară largă. Un dublu limbaj dă bine eventualului electoral al dreptei. Da, o să sară în sus de bucurie angajaţii de la privat, uite că se mai taie şi din banii nemunciţi ai bugetarilor. Şi în loc să voteze un partid de dreapta, care ar trebui să spună aceste lucruri, va vota PSD sau ALDE.

Este o şemecherie. Însă dincolo de jocul cu cuvinte, realitatea este că la buget sunt tot mai puţini bani. Nu funcţionează economia, nu funcţionează firmele care plătesc impozite şi taxe. Creşterea economică, reală, este susţinută de transnaţionale care operează în România, care după cum arată statisticile deţin peste 65% din economie, dar contribuţia lor la bugetul consolidat al statului român este mai puţin de 40%. Greul o duc firmuliţele românilor.

Poate că dacă vor fi impozitaţi fotografii de nunţi guvernul va reuşi să salveze locurile de muncă din sistemul de stat şi să nu mai îngheţe salariile bugetarilor.