Fenomenul “Olguţa”

Scris de Dumitru Păcuraru, 14 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Olguţa l-a scos pe Klaus Iohannis din dificultate. După ce a aşteptat săptămâni la rând să-i aprobe demisia, apoi alte săptămâni refuzând să o numească ministru, Olguţa Vasilescu a decis să renunţe la nominalizare. Nu mai vrea să fie ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepremier. S-a supărat.

Cu această ocazie lui Victor Ponta i-a ieşit o metaforă: „Dragnea a sugrumat-o cu şnurul de mătase pe Olguţa Vasilescu”.

Noi am zice că de un capăt al firului a ţinut preşedintele şi de celălalt capăt Liviu Dragnea. Ca să avem un menaj politic în trei.

Olguţa Vasilescu este un personaj. Nu chiar de roman, dar de un vodevil merge. A fost atrasă în politică de Corneliu Vadim Tudor, a plecat, după o ceartă cum numai Vadim se ştia certa, la PSD.

A ajuns primar al Craiovei. A luptat ca o leoaică furioasă cu DNA. A lăsat primăria pentru o funcţie de ministru. A devenit cea mai vocală persoană din guvernele PSD. A trâmbiţat ca nimeni altcineva creşterile de salarii şi pensii din poziţia de ministru al Muncii. A mai fost  considerată bună şi la Transporturi, dar s-a împiedicat de refuzul preşedintelui Iohannis.

„Nu are pregătirea necesară„, a spus preşedintele. Şi scandalul a continuat până la renunţarea benevolă de acum două zile. I-a sărit Călin Popescu Tăriceanu în ajutor: Olguţa ar fi potrivită pentru o candidatură la prezidenţialele din noiembrie.

Nu este fenomenală Olguţa? Ascensiunea ei va continua. Atâta vreme cât va dori Liviu Dragnea. Dacă se schimbă ceva la PSD, Olguţa o ia de jos. Sau pleacă odată cu Liviu Dragnea.

Dar să presupunem că va deveni candidatul PSD la preşedinţie. Greu de făcut comentarii pe marginea acestei prezumtive situaţii. Mai degrabă ar trebui să ne întoarcem la domnul Tăriceanu. Ce a avut în cap când a spus aşa ceva? Vrea să-l supere pe Liviu Dragnea? Nu este primul care vorbeşte despre un viitor preşedinte al României în persoana Olguţei Vasilescu.

Odată piatra aruncată în Dâmboviţa, vor pleca mulţi în căutarea ei. În mod normal ar trebui ca numele ei să fie inclus în sondaje. Alături, desigur, de cel al preşedintelui PSD, ca şi alături de al liderului ALDE. Îi va depăşi Olguţa la „favorabilitate”, cum spune un sociolog? Foarte posibil. Pentru că Olguţa este un fenomen, iar Dragnea şi Tăriceanu nu sunt decât nişte politicieni târşiţi, unşi cu toate alifiile politicii româneşti, de Dâmboviţa, cum i se mai spune.

Cu preşedintele Klaus Iohannis poate fi comparată doamna Olguţa Vasilescu? De ce nu? Desigur, nu la statură, nu la decolteu. Într-un fel, ca femeie, Olguţa seamănă cu Prima Doamnă, cu doamna Iohannis. Seamănă, dar este altfel.

Poate tocmai din această cauză preşedintele Iohannis a respins-o sistematic. Nu ştia că în felul acesta îi creează o aură, un culoar spre prima funcţie în stat?

Uneori pe scena politică apar focuri de artificii, pete ceva mai luminoase decât cenuşiul zilnic. Cazul Olguţa Vasilescu apare, totuşi, într-un moment tensionat: dezbaterile parlamentare pe buget.

Întâmplarea face că viitorul soţ al Olguţei este şeful comisiei SRI.

Tocmai de la servicii s-au tăiat cei mai mulţi bani. A apărut o întreagă telenovelă politică: preşedintele cere mai mulţi bani, PSD spune că a avut prea mulţi înainte, pe vremea protocoalelor.

Dacă Olguţa va ajunge preşedintele României anul viitor va cere fonduri mai consistente pentru servicii? Probabil că da.