De la Justiţie la Agricultură

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Se intră în linie dreaptă pentru adoptarea – sau cine ştie – respingerea Legilor Justiţiei. S-a vorbit atât de mult şi contradictoriu despre ele încât lumea a început să creadă că de modul în care vor fi finalizate depinde trecutul, prezentul şi viitorul României.

  Ca întotdeauna, în cazul unui interes general, lumea s-a împărţit în două tabere. Unii cred că acest pachet de legi proiectate de ministrul Tudorel Toader va fi sfârşitul independenţei Justiţiei. Dimpotrivă, alţii cred că odată adoptate se vor sfârşi abuzurile şi Justiţia va intra în normalitate.

Este greu de spus că ne aflăm în faţa a două curente de gândire. Singurul lucru sigur este că opiniile urmează direcţiile imprimate de partide. PSD, ca iniţiator, având asigurată majoritatea parlamenară, este pornit să distrugă Sistemul. Evident, Sistemul înseamnă protocoalele de colaborare dintre DNA şi SRI. Opoziţia susţine DNA, actuala conducere, atrage atenţia că PSD şi ALDE vor să-şi subordoneze Justiţia.

Situaţia este mult mai complicată tocmai pentru că o complică partidele şi cei care au un interes direct. Dialogul dintre părţi nu este sincer. Nu se pot prevedea nici consecinţele pe care le vor avea modificările ce se vor opera. În intenţie, fiecare lege este bună. În practică lucrurile stau altfel. Dar de aici până la acuzaţiile că încă de la proiect printr-o lege se urmăreşte un interes particular este o cale lungă. Nu că nu s-ar fi întâmplat până acum. Avem o serie de legi făcute anume pentru cineva anume. O mulţime de organisme funcţionează pe baza unor legi cu dedicaţie. Sunt în vigoare din primii ani de la marea schimbare din 1989. După aproape  30 de ani ar fi cazul să se facă o curăţenie generală. Cine să o facă? Parlamentul, Guvernul, Justiţia. Cum nu există un dialog sincer, nu există nicio speranţă că în viitorul apropiat se va ajunge la o clarificare în domeniul legislativ.

Un element care uneşte cele trei puteri în stat, şi uneşte şi partidele, este tocmai nepăsarea generală. Nimănui nu-i pasă în mod sincer.

Sau poate este vorba despre o neputinţă. Mediocritatea a fost ridicată la rang de politică de stat. În toate domeniile. Ieri preşedintele Iohannis a ţinut un discurs despre agricultură. A criticat agricultura la scara mică. I-a invitat pe tineri să se facă fermieri, a vorbit despre fondurile europene. Lucru neaşteptat, l-a lăudat pe ministrul Agriculturii pentru că a reuşit să dea subvenţiile la timp şi astfel s-au obţinut producţii record. Acesta este un început de dialog sincer. Până la urmă cu toate glumele care se fac pe seama ministrului care crede în oaie se văd şi ceva rezultate. Omul crede în ceva. 

De la Justiţie la Agricultură este o distanţă ca de la cer la pământ. Una este atrasă în jocul politic pentru putere, alta are puţine valenţe politice. Ambele pot avea implicaţii economice. Dacă produsele agricole româneşti sunt covârşite de cele din import un oarecare amestec în treburile Justiţiei vine din exterior. Asta se spune că se manifestă în anumite acţiuni împotriva capitaliştilor români, în timp ce străinii sunt la adăpost. Capitalul străin deţine 70% din economie, plăteşte 40% din buget, firmele româneşti deţin 30% din economie, au o contribuţie la buget de 60%, dar tot ei sunt şi cei corupţi. Străinii sunt curaţi ca apa sfinţită. Numai că nu plătesc impozite la nivelul bietelor firme româneşti.

Nu ştim dacă toate acestea îşi găsesc o explicaţie în actul de Justiţie. Nu ştim dacă după adoptarea acestor controversate legi ale Justiţiei se va schimba ceva în bine sau în rău.