De ce nu există o viaţă politică autentică?

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 iulie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Fără să existe o categorie socială clar delimitată, numită generic „strada” se poate face o analiză psiho-socială a celor care ies la proteste în culori foarte calde. Nu se poate spune, ca în 1990, că sufletul protestelor sunt sudenţii. Nu se poate afirma nici că este o mişcare a tinerilor, pentru că sunt multe persoane în vârstă. Nu este nici o mişcare a muncitorilor, dar nici a clasei de mijloc.

Grupul, aparent eterogen, are un program care se înscrie în declaraţia proaspătului preşedinte al PMP, Eugen Tomac. Înlocuitorul lui Traian Băsescu sintetizează spiritul protestelor afirmând că majoritatea toxică PSD-ALDE are o singură agendă: cum să pună mâna pe justiţie?

Am făcut referire la Eugen Tomac pentru că PMP este formaţiunea cea mai apropiată de fostul preşedinte. Logic ar fi ca la proteste să fie ovaţionat Traian Băsescu, el fiind părintele spiritual, politicianul cel care a pus bazele justiţiei care nu trebuie schimbată. De asemenea, ar fi normal să fie arborate portretele Monicăi Macovei, şi undeva mai la margine şi a domnei Raluca Prună, ministrul care a modificat Codul penal prin ordonanţă de urgenţă.

Punând însă problema în felul acesta, cădem în altă capcană. Fostul preşedinte Băsescu nu este agreat nici de PNL, nici de USR. Cei ce ies la proteste nu sunt fanii lui Băsescu, însă au fost susţinătorii lui mai ales în perioada suspendărilor.

O analiză la rece, o dezbatere publică reală nu este posibilă pentru simplul fapt că ideile sunt apărate, dar autorul lor este contestat. Mai clar, sistemul creat de Băsescu este susţinut, dar Traian Băsescu este demonizat.

La prima vedere este un non sens. În realitate societatea se află într-un impas. Lipsa unui lider, ca şi a unui program clar delimitat ideologic şi doctrinar, dă senzaţia de haos, de harababură.

Dacă „strada” nu are o direcţie programatică, limitându-se la „hoţii, hoţii!”, nici partidele cărora li se adresează astfel nu sunt mai breze din punct de vedere ideologic şi doctrinar.

PSD nu este un autentic partid de stânga, iar ALDE a deviat de la principiile liberalismului. Tot atât de adevărat este că nici PNL, nici USR, nu excelează printr-o retorică de centru-dreapta sau dreapta. Le lipseşte teoreticianul, ideologul care să atingă cel puţin nivelul unui Valeriu Stoica.

Analfabetismul funcţional pe care-l reclama Klaus Iohannis, cu referire la premierul Viorica Dăncilă, este prezent în viaţa publică ca manifestare a unui analfabetism politic. 

Analfabetismul politic este chiar mai păgubos decât  analfabetismul funcţional. Este ca şi cum am spune că râia este mai periculoasă decât scabia, deşi înseamnă acelaşi lucru.

În lipsa celor mai elementare pregătiri teoretice, lipsiţi şi de o minimă cultură politică, politicienii nu pot fi luaţi în serios ca politicieni. Ei sunt exact ceea ce spun cei din piaţă. Pentru a descrie parlamentul actual, pentru a da calificative actualilor lideri politici nu trebuie să ai multe cunoştinţe, o vastă cultură politică şi civică. Este suficient să scrii nişte slogane pe un carton şi să-l fluturi în piaţă.

Nu există o viaţă politică autentică pentru simplul fapt că nu există oameni politici autentici. Aici i-aş încadra  şi pe primii trei oameni în stat. Sau, ca să ţinem uşor partea lui Klaus Iohannis, am spune că preşedintele are exact adversarii pe care îi merită. Este valabilă şi reciproca.