Cu cine vor vota ALDE şi Pro România în turul doi, cu Iohannis sau cu Dăncilă?

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După ce a nominalizat cinci bărbaţi cu care se luptă între graniţele ţării (Iohannis, Ponta, Tăriceanu, Orban, Barna), doamna Viorica Dăncilă a dat piept şi cu Europa.

Puternicilor politicieni europeni, membrilor din comisia juridică din Parlamentul European, precum şi unor personaje din ţară, Viorica Dăncilă le transmite că respingerea candidatului propus de ea pentru funcţia de comisar european, Rovana Plumb, este o lucrătură.

Cum să nu votezi un politician atât de puternic? Cu atât mai mult cu cât este femeie. Cine a mai avut curajul să lupte cu mecanismele unor instituţii europene? Doar Liviu Dragnea. Dar într-o mai mică măsură decât premierul care este şi candidatul la preşedinţie din partea PSD.

  Înainte de a explica modul în care Viorica Dăncilă  se raportează la Parlamentul European în cazul Rovana Plumb trebuie să ne uităm puţin la situaţia din PSD.

  Ce a fost şi ce este azi? În primul rând este de remarcat că toţi foştii preşedinţi ai PSD sunt înafara partidului. Să-i nominalizăm: Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta, Liviu Dragnea.

Toţi foştii prim miniştri sunt înafara partidului: Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase, Victor Ponta, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose. Sunt înafara partidului „greii PSD”, foşti miniştri în diverse guverne, politicienii abili care făceau jocurile în parlament. Au fost puşi pe tuşă şi „baronii locali”, dar şi puţinii intelectuali de stânga ce dădeau puţină consistenţă culturală partidului. Nu se vede prin preajma primului ministru nici grupul reformist de la Cluj.

Cum să nu votezi cu Viorica Dăncilă când o vezi atât de singură? Nu are prin preajmă niciun politician de primă mărime din PSD, să-i dea un sfat, să o susţină în lupta ei cu cei cinci bărbaţi mai sus amintiţi şi cu o seamă de politicieni rău intenţionaţi din UE.

Ne întoarcem şi zicem: de ce să o votăm pe Viorica Dăncilă? Pentru că s-a debarasat de toţi cei care au făcut din PSD un partid greoi, de cei care au reuşit, prin atitudinea lor, să pună pe fruntea PSD eticheta de cel mai corupt partid din România.

Exact cei care nu se mai regăsesc azi în PSD, mai sus enumeraţi, au făcut din partidul pe care azi îl conduce Dăncilă o forţă politică foarte criticată atât în ţară cât şi în UE.

Întrebarea este dacă liderul actual are capacitatea de a reforma un partid mamut ca PSD. Vrea să fie reformat acest partid? Marea majoritatea a membrilor simt nevoia unei schimbări fundamemtale?

Deocamdată ţinta partidului este intrarea candidatului său în turul doi. O competiţie în doi Iohannis-Dăncilă va echivala cu o mare victorie pentru PSD, dar până la alegeri mai este un hop de trecut: moţiunea de cenzură.

Mai nou s-ar părea că lui Klaus Iohannis i-ar conveni o finală cu Mircea Diaconu. Ultimele sondaje îl plasează pe candidatul independent susţinut de ALDE şi Pro România pe locul doi, cu câteva procente înaintea lui Dan Barna şi a Vioricăi Dăncilă.

Căderea guvernului l-ar propulsa pe Mircea Diaconu şi mai sus, însă obiectivul lui Victor Ponta este intrarea în disoluţie a PSD-ului pentru a putea fi preluat, eventual prin absorbţie, de noul său partid.

Nici lui Tăriceanu, şi cu atât mai puţin lui Ponta, nu le convine intrarea în turul doi al candidatului PSD. Dacă Viorica Dăncilă va intra în finală cu Iohannis  liderii ALDE şi Pro România vor avea o mare dilemă: vor recomanda alegătorilor să-l voteze pe Iohannis sau pe Dăncilă?