Ce urmează?

Scris de Dumitru Păcuraru, 16 noiembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la ziua de naştere a prinţului Charles. A plecat la Londra, însoţit de soţie. Îndrăgostit de Transilvania, prinţul Charles, moştenitorul Coroanei britanice, a fost primit la Cotroceni. Acum preşedintele îi întoarce vizita.

  S-a votat, în Senat, o lege prin care cei cu o condamnare de până la cinci ani vor face puşcărie acasă. Lumea oamenilor cinstiţi care nu îşi imaginează că vor fi vreodată condamnaţi, este pur şi simplu siderată.

Evident, se spune că legea s-a dat pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de puşcărie.

Continuă dezbaterea pe marginea raportului MCV şi a Rezoluţiei la adresa României din Parlamentul European. Ne simţim, adică unii simt că România este tratată ca o colonie. Alţii, dimpotrivă, cred că în felul acesta ne integrăm mai profund în Uniunea Europeană.

A apărut şi Corina Creţu în spaţiul public pentru a dezminţi ştirea că ar dori să devină viitorul prim ministru al României. A fost consiliera lui Ion Iliescu, cea mai apropiată colaboratoare a fostului preşedinte. Corina Creţu este comisar european. Se ocupă în cadrul Comisiei Europene de fondurile europene. Nu a fost implicată în niciun scandal.  A fost aleasă parlamentar pe listele PSD. Acum se pare că ar dori să treacă la partidul lui Victor Ponta.

Ar fi un bun prim ministru? Dacă nu vrea, ce să mai vorbim? Are însă o experienţă, acumulată la fel ca Dacian Cioloş, în miezul UE. Ştie cum funcţionează instituţiile europene, dar şi Dacian Cioloş se presupune că ştia şi a sucombat după un an de guvernare. În sensul că odată ajuns la butoane nu trebuia să le mai lase. A ezitat între a intra şi a nu intra în PNL, şi a tras în jos partidul care l-a susţinut.

Greu de înţeles tehnocraţii ăştia! Chiar şi cei care până la urmă îşi fac propriul lor partid, sau intră în alte partide.

Deocamdată, cu tot respectul pentru carierele lor internaţionale, niciun specialist român nu a reuşit să se întoarcă în ţară pentru a pune în practică învăţăturile, cunoştinţele acumulate în străinătate.

Theodor Stolojan a fost înalt funcţionar la Banca Mondială. A fost adus în ţară, i s-a dat pe mână un partid, PNL, a fost propus candidat la preşedinţie, a fost propus prim ministru. Nimic. A reuşit să rupă PNL-ul în două, înfiinţând PLD.  Partidul Liberal Democrat, care a fuzionat cu PD rezultând PDL. Acelaşi PDL a fuzionat cu PNL şi a rezultat tot PNL.  O mare paranteză istorico-politică. La ce a folosit? La consolidarea puterii personale a lui Traian Băsescu.

Exact în această perioadă, a mandatelor preşedintelui Băsescu, sunt contestate de PSD şi ALDE. Aceeaşi perioadă este considerată ca pierdută pentru reformarea justiţiei. Prin modificările aduse legilor justiţiei, spune preşedintele Iohannis, şi după el şi MCV-ul, România se întoarce cu 11 ani în urmă. Adică înainte de Băsescu.

Ar fi interesant de văzut ce părere are prinţul Charles despre aceste lucruri? Dar viitorul rege al Marii Britanii nu face declaraţii politice.

Prin urmare trebuie să ne întoarcem la cei care au opinii, le fac publice şi se bat pentru ele. Exact acest război este stresant. Şi nu duce nicăieri. Pentru că o problemă în curs de rezolvare generează alte zeci de probleme care se cer rezolvate.

După fiecare confruntare, după fiecare decizie, ne întrebăm: ce urmează? Şi răspunsurile sunt alte şi alte confruntări şi decizii contestate de unii, aplaudate de cei care le iau.