Cât de gravă este situaţia statului de drept în România?

Scris de Dumitru Păcuraru, 16 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Prima zi a săptămânii anunţa decizii-bombă: moţiunea simplă împotriva ministrului Tudorel Toader, moţiunea împotriva ministrului Teodorovici, procesul lui Liviu Dragnea, iar pe plan extern Comisia Europeană şi eurodeputaţii anunţau că dezbat situaţia statului de drept în România. Aproape în fiecare zi se anunţă o catastrofă în urma căreia va dispărea câte un politician, câte o persoană publică.

Moţiunile împotriva unor miniştri sunt la ordinea zilei. Este de datoria opoziţiei să atragă atenţia asupra unor miniştri care nu se ridică la nivelul cerinţelor. Cazul ministrului Toader este unul mai deosebit. Demiterea lui este cerută chiar de Liviu Dragnea. ALDE, care până acum îl apăra, se dezice de el. În schimb Viorica Dăncilă îl susţine.

Tudorel Toader a devenit unul dintre cei mai mediatizaţi miniştri. Justiţia este în centrul atenţiei nu doar în ţară, ci şi la Bruxelles sau Strasbourg. Preocuparea politicienilor europeni faţă de situaţia din România este de înţeles, dar lipsa de atitudine faţă de abuzurile din perioada protocoalelor secrete dintre SRI şi DNA este cel puţin ciudată. Explicaţia pare simplă: cele două instituţii au protejat firmele străine, în detrimentul celor româneşti. Este o idee care prinde contur din ce în ce mai mult.

Situaţia din ţară este cum este şi indiferent de deciziile luate scandalurile continuă. Locul celor eliminaţi este luat de alte personaje şi circul continuă.

Ce se discută la Strasbourg despre statul de drept? În primul rând se pune sub semnul întrebării separaţia puterilor în stat. Mai concret i se reproşează PSD-ului că îşi subordonează justiţia. Niciun partid din lume nu refuză un cadou cum ar fi subordonarea justiţiei. Am văzut foarte recent că Parlamentul European şi Comisia Europeană numesc politic procurorii europeni. Adică la ei se poate şi la noi nu se poate, spun politicienii români. Dar numai cei de la PSD şi ALDE.

Cât de gravă este situaţia statului de drept în România? Nu mai gravă decât a fost acum cinci ani, acum zece ani, acum 25 sau 30 de ani.

Care este situaţia partidului de guvernământ? Câtă putere are Liviu Dragnea şi până la urmă coaliţia PSD-ALDE? Analizând la concret se poate uşor observa cu câtă greutate a revocat-o pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef DNA. Se vede că nu reuşeşte să-l revoce pe procurorul general.

Coaliţia PSD-ALDE nu reuşeşte şi nu a reuşit să dea nişte ordonanţe de urgenţă ca să schimbe ce vrea să schimbe. Dacă o majoritate parlamentară, dacă un guvern nu reuşeşte să legifereze cum vrea despre ce fel de putere vorbim? Liviu Dragnea nu reuşeşte să scape de un dosar cu două salariate care erau angajate la Protecţia Copilului, dar făceau pe secretarele la partid. Astfel de inginerii se fac în toată ţara.

Se spunea că opoziţia din România este foarte slabă şi că preşedintele ţării nu are decât o putere simbolică. Aşa este, dar cu toate acestea s-a reuşit stoparea PSD-ului. PSD-ALDE au avut o majoritate zdrobitoare în parlament care nu le-a folosit la nimic.

Eventualele abuzuri de putere pe care voia să le facă PSD-ALDE au fost stopate în faşă. S-au făcut infinit mai multe abuzuri în timpul regimului Băsescu, apoi în primii ani ai preşedintelui Iohannis, decât se fac în această perioadă. :i totuşi statul de drept din România stă într-o rână, gata să se prăbuşească.

Cum se explică situaţia PSD? Destul de simplu: lipsa relaţiilor în interiorul familiei sale politice.