Cât costă populismul PSD? Dar amatorismul opoziţiei?

Scris de Dumitru Păcuraru, 26 iunie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Niciodată nu s-au confruntat pe scena politică două tabere atât de mediocre din toate punctele de vedere. Dacă opoziţia nu face decât să distrugă orice speranţă că există o alternativă viabilă la actuala guvernare, PSD-ul produce pagube. Pagube materiale de miliarde de euro în fiecare lună.

Cum nici preşedintele, nici PNL şi cu atât mai puţin USR nu au specialişti care să prezinte dezastrul spre care ne îndreptăm în cifre, s-a încetăţenit impresia că doar legile justiţiei, codurile penale ar reprezenta sămânţa scandalului.

Decizia CCR, refuzul lui Iohannis de a respecta această decizie, precum şi condamnarea lui Liviu Dragnea, au fanatizat o populaţie care absolutizează importanţa unor legi judiciare care, greşite fiind, pot fi schimbate oricând. Dacă unui partid aflat în opoziţie nu-i place o lege nu are decât să se străduiască să vină la putere pentru a modifica respectiva lege. Ceea ce afectează ţara pe termen lung nu este nici condamnarea lui Dragnea, nici revocarea lui Kovesi, nici măruntele orgolii de partid, ci profunda criză, de adâncime, care se instalează lejer în spatele scandalurilor zilnice.

Lunar importurile sunt cu un miliard de euro mai mari decât exporturile, dobânzile cresc pentru că băncile profită de setea de bani a guvernului şi împrumută statul cu dobânzi din ce în ce mai mari. ROBOR-ul este mai periculos decât revocarea unor persoane sau condamnarea altora.

Dar dacă am făcut din lupta anticorupţie, din independenţa justiţiei şi statul de drept, o sfântă treime românească, nu se dă atenţie adevăratelor greşeli pe care le face actualul guvern.

În loc să se dea atenţia cuvenită guvernului, ministerelor economice, întregul efort al opoziţiei este îndreptat împotriva majorităţii parlamentare şi celor doi lideri ai săi, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Intitulată „Demiterea guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională”, peste câteva zile se va dezbate moţiunea de cenzură înaintată de PNL, USR şi PMP. :i aici s-a mers pe un joc de cuvinte, sugerându-se că guvernul este condus de Dragnea. Este un lucru elementar că partidul care a câştigat alegerile conduce şi guvernul. De parcă în cazul, ipotetic, în care va veni la guvernare altă coaliţie premierul va guverna de capul lui. Este clar că viitorul îndrumător al unui eventual guvern PNL-USR-PMP va fi preşedintele Klaus Iohannis.

Nu asta este marea problemă. Slaba calitate a politicienilor aflaţi în fruntea partidelor, lipsa lor de viziune, neseriozitatea cu care abordează problemele de ordin economic sunt principalele cauze pentru care opoziţia nu întruneşte încrederea populaţiei.

Protestele de stradă, din ce în ce mai exotice, nu reprezintă decât o stare de spirit de moment, fără identitate clară, direcţionată într-un singur sens, tot atât de lipsită de profunzime ca amatorismul partidelor politice, pândite de acelaşi populism de care, din altă direcţie, ne sufocă PSD-ul.

Dacă PNL, cu ocazia moţiunii de cenzură, se va strădui să prezinte nota de plată cu care încarcă guvernul PSD-ALDE finanţele ţării, ar avea o şansă în plus să devină credibil şi să fie considerat o adevărată alternativă la catastrofala guvernare actuală.