Bile albe în urnă albă

Scris de Dumitru Păcuraru, 14 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Citită miercuri în Parlament, moţiunea de cenzură cu un titlu pe cât de lung pe atât de puţin convingător „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot!”, va fi dezbătută marţi 18 iunie şi în aceeaşi zi votată.

Din motive greu de înţeles, textele tuturor moţiunilor de cenzură se vor pline de umor. Nu face excepţie nici cea compusă de PNL şi semnată de 173 de parlamentari. Când au ocazia, parlamentarii încearcă să imite umoriştii. Parcă ar aştepta efectele unui public de stand-up.

De data aceasta cel ce a citit-o purta nişte ochelari caraghioşi, mari şi galbeni.

S-ar părea că în cazul moţiunilor de cenzură nu se mizează pe text, ci pe starea de spirit, pe voinţa partidelor de păstrare sau demitere a guvernului în cauză. Bine sau prost scris, textul, într-adevăr, nu contează. Formulările generale, ca şi trimiterile directe la persoane, fac parte dintr-un arsenal verbal al parlamentarilor la care, când le vine rândul, apelează fiecare partid de opoziţie. Ceea ce contează sunt doar voturile, bilele albe şi negre introduse în urne, una albă şi alta neagră. Ca să nu greşim cităm din regulament, articolul 26: „Bila albă introdusă în urna albă şi bila neagră introdusă în urna neagră înseamnă vot pentru, iar bila neagră introdusă în urna albă şi bila albă introdusă în urna neagră înseamnă vot contra; pentru vot nul, ambele bile se introduc în urna neagră.” Îţi trebuie multă ţinere de minte şi exerciţiu ca să nu greşeşti. Votul este şi nu este secret. Dacă vrei să păcăleşti vigilenţa conducerii partidului trebuie să maschezi bine bilele în podul palmei, să încrucişezi mâinile astfel încât să se creadă că ai introdus cu totul altfel bilele. Când vrei să arăţi că eşti un soldat ascultător al partidului prinzi bilele cu vârful degetelor astfel încât să fie clar cum ai votat.

Moţiunea de cenzură este o chestiune de aritmetică parlamentară. Deocamdată partidele care au anunţat că votează moţiunea, PNL, USR, PMP, UDMR şi Pro România, nu pot aduna numărul de 233 de voturi necesar pentru demitere.

Ludovic Orban anunţa că se va negocia cu fiecare parlamentar PSD şi ALDE în parte.

Conducerea PSD a luat măsuri de prevenţie a trădării.

Parlamentarii social democraţi şi cei de la ALDE se vor abţine de la vot. Adică nu vor pune mâinile pe bile. Negocieri pot fi purtate chiar dacă din cele trei zile până la vot, două sunt libere, fiind Rusaliile. Se pare însă că succesul moţiunii nu se întrevede.

Victor Ponta a şi anunţat că guvernul nu va fi demis. Cu siguranţă se bazează pe propriile lui încercări de a convinge parlamentari din PSD să pună bilele albe în urna albă şi bila neagră în urna neagră. S-ar părea că urna neagră va rămâne goală.

Se speculează că insuccesul moţiunii ar afecta imaginea preşedintelui Klaus Iohannis, cel mai necruţător critic al guvernului. În realitate, nici PNL nu-şi doreşte cu adevărat să vină la guvernare, atâta vreme cât USR a declarat că nu intră în viitorul guvern, limitându-se să susţină guvernul minoritar PNL în parlament.

Se înţelege că este o mişcare strategică. O pregătire temeinică pentru viitoarele alegeri obligă un partid responsabil să rămână în opoziţie. În câteva luni orice guvern vine după PSD riscă să se erodeze cât într-un mandat întreg. Practic, nici PNL nu vrea să cadă guvernul Dăncilă. Un guvern responsabil ar iniţia o serie de măsuri de austeritate bugetară, ar stopa risipa banului public, devenind astfel suficient de nepopular încât să-şi asigure pierderea viitoarelor alegeri. PNL a mai trecut o dată printr-o astfel de experienţă, susţinând guvernul Cioloş.

Singurul partid care ar putea avea de câştigat asumându-şi guvernarea este Pro România. Un premier ca Mihai Tudose ar duce la un aflux de pesedişti spre partidul lui Victor Ponta.