Atât de jos nu a fost coborâtă ştacheta niciodată

Scris de Dumitru Păcuraru, 10 noiembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nici nu mai merită să urmărim disputa dintre principalii actori politici. Din aproape banalul „penal-penali” s-a făcut un salt spre „infractor-infractori”. De aici până la hoţ-hoţi nu a fost decât un pas pe care Liviu Dragnea l-a făcut răspunzând lui Klaus Iohannis. Mai corect ar fi să spunem că dialogul s-a purtat între omul numărul 1 şi omul numărul 2 din stat.

Sau între preşedintele ţării şi preşedintele Camerei Deputaţilor.
Deci s-a ajuns şi aici. Oamenii din fruntea ţării se fac pe faţă hoţi. Încă nu au ajuns să se catalogheze drept „hoţi ordinari”, dar până acolo nu este decât o aruncătură de băţ. Să presupunem că primul care a coborât ştacheta a fost preşedintele Iohannis. El este cel care a ridicat cuvântul „penal” la rangul de calificativ politic.

Recent a mers şi mai departe afirmând că în fruntea statului se află infractori. Infractorul s-a autosesizat şi i-a răspuns preşedintelui făcându-l nici mai mult nici mai puţin decât hoţ. Dragnea se referea la casele pe care familia Iohannis le-a obţinut folosindu-se de un testament fals.

Ce ar fi dacă aceşti oameni s-ar da în judecată? Pentru calomnie. Poate că un proces despre calomnie ar fi ceva mai interesant decât unul despre corupţie. Ar fi ca un duel între cavaleri. Cei doi adversari stau faţă în faţă, nu trag cu revolverele, ci aduc argumente irefutabile că onoarea le-a fost pătată şi cer despăgubiri simbolice. Cum ar fi un leu. Dar ce să facă asemenea oameni cu un leu? Ei joacă pe sume mari şi foarte mari.

În cazul preşedintelui Iohannis este vorba despre sute de mii de euro pe care i-a încasat în urma închirierii unui imobil pe care l-a obţinut ilegal şi pe care l-a pierdut în urma unei decizii judecătoreşti. În cazul lui Dragnea averea reală pe care o are este de nemăsurat. TelDrumul, despre care se vorbeşte că ar fi al lui, a făcut afaceri dubioase cu statul de sute de milioane de euro. De zeci de ani DNA se străduieşte să dea de capătul acestei afaceri şi nu reuşeşte. Un leu plătit simbolic de unul dintre cei doi cocoşi politici ar însemna mult din punctul de vedere moral.

Normal, între omul numărul unu şi omul numărul trei se află omul numărul doi din stat. Este preşedintele Senatului. Cazul lui Călin Popescu Tăriceanu pare mai simplu. El este acuzat că în timpul în care a fost prim ministru ar fi primit 800.000 de euro, mită în dosarul Microsoft. Fostul premier se apără afirmând că în timpul mandatului său nu s-a făcut nicio plată pentru licenţele Microsoft. DNA cere ridicarea imunităţii sale pentru a putea fi pus sub urmărire penală.

Lucrurile se complică politic. Dacă senatorii PSD votează pentru ridicarea imunităţii există riscul ca ALDE să rupă alianţa cu PSD. Deci, fără să vrea, DNA contribuie la strângerea relaţiilor dintre cele două partide conduse de „penali”, de „infractori”, cum le spune preşedintele Iohannis. Ce va urma, se poate bănui. Întrebarea firească este: când se vor termina toate acestea? Răspunsul firesc: când vor dispărea „penalii şi infractorii” din fruntea statului.

Pare foarte simplu. Dar în locul lor vor veni alţi penali, alţi infractori, care vor începe o nouă rundă de certuri. Important ar fi ca ştacheta să fie ridicată cât mai sus. De exemplu, disputa dintre primul şi al doilea om în stat să se ducă pe problema Sănătăţii sau a Educaţiei. Disputa dintre primul şi al treilea om în stat să se ducă pe problema Transporturilor, a autostrăzilor care lipsesc.

Poate li se cere prea mult, dar un dialog pe probleme de cultură, de istorie naţională, o dezbatere moderată de Călin Popescu Tăriceanu între Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea pe marginea Centenarului României ar trezi mai mult interes decât cearta lor pe nişte amărâte de case, pe nişte amărâte de milioane de euro.

Nu-i aşa că pare o glumă bună chestia asta cu Iohannis şi Dragnea dialogând despre cultura şi istoria naţională? Amândoi la un loc nu ştiu între ce ani a domnit Mircea cel Bătrân sau Ştefan cel Mare. Ce să mai vorbim despre Ioan Vodă cel Cumplit! Aşa cum acesta a fost rupt în patru, la fel aceşti bărbaţi de stat rup ţara cel puţin în patru.