Acarii Pauni ai vamilor din Romania

Scris de Marian Ilea, 11 februarie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cu vamesii intotdeauna in Romania puteai sa „dai la pace”. Asa era si pe vremea lui Ceausescu si asa a fost pana mai ieri si-n vremea lui Basescu. Absolventi ai oricaror facultati din tara asta aveau un vis< „sa ajunga vamesi pe la frontiere, indiferent de cat costa”. Si costa un post din asta la orice vama din tara. De fapt era o investitie pentru viitor. Oricat dadeai ca sa intri in sistem scoteai (in timp) inzecit. Parintii isi visau odraslele vamesi. Viitoarele neveste isi doreau sa puna mana pe un vames si maritisul era gata.

Am dat mai sus cateva „ganduri” ale memoriei colective. Si, uite-asa, profesia asta a devenit un soi de „hotie” la vedere, tolerata si definitorie pentru un tanar de succes. De-acum s-a dus pe apa Dambovitei si oaza aceasta de furt marunt dar des. Micii spagari ai vamilor au fost saltati. Dar daca se fura putin si des la nivelele inferioare ale unei profesii e normal sa ne fure mult si tot des la cele superioare. {ia care s-au infundat, nu cu sute de mii de euro, din vamuirea de la vami, ci cu milioane de euro, par a fi devenit peste noapte simboluri ale cinstei nationale. La ei nu se va ajunge. Ei impart dreptatea asa cum au impartit si posturile la vama. Occidentul aplauda stirparea coruptiei marunte. Dar Occidentul asta e naiv. Nu cunoaste mecanismele marii hotii si potlogarii romanesti. De-acum vanzoleala se va potoli in vreo 2-3 saptamani. Hotii cei mari ai vamilor nationale isi vor rade-n pumni. Asa se face dreptate in tara asta.

Acarii Pauni vor sta pe la puscarii. Marii vamesi ai jafului national isi vor vedea de activitate cu mai mare pasiune si mai mult entuziasm!