21/22 dec. 1989 – 21/22 dec. 2017

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Sărbătorim sau comemorăm? Depinde cum te raportezi la evenimentele lunii decembrie de acum 28 de ani. Cine a avut de câştigat în plan personal desigur sărbătoreşte. Cine a pierdut sau se gândeşte la cei care au pierdut pe cineva drag comemorează. Istoria suprapune evenimentele. Amestecă bucuriile şi tristeţile.

Dacă ar fi să ne uităm în urmă şi pentru Satu Mare, ca pentru toate localităţile din ţară, indiferent de mărime, căderea comunismului a provocat o explozie de bucurie. Am scăpat dintr-o robie a spiritului, dar şi de foame şi frig.

Trecând peste lunga poveste a Revoluţiei din Decembrie, am remarca un lucru sigur: începând de exact acum 28 de ani s-au descătuşat energiile creatoare ale fiecărui individ în parte. Unii au intrat în politică. Alţii au intrat în afaceri. O parte şi-au recuperat averile familiei. Cei mai mulţi au rămas şi au muncit la vechile lor locuri de muncă până datorită schimbărilor au rămas pe drumuri. O mare parte din populaţie a luat drumul străinătăţii.

Ceva a dispărut în acest lung răstimp: consensul. Azi oamenii acestei ţări văd lucrurile atât de diferit încât nu se mai pot înţelege între ei. Cel puţin aşa se văd lucrurile în mass media.

Şi totuşi, sunt mai multe lucruri care apropie oamenii decât îi despart. Unul dintre aceste puncte comune este arta, cultura în general. Este greu de crezut, dar există şi o cultură politică. Astfel, datorită existenţei acestui tip de cultură Consiliul Judeţean a sărbătorit 25 de ani de la înfiinţare. Oameni aparţinând diferitelor partide politice s-au întâlnit să ciocnească un pahar de şampanie.

La Satu Mare s-a petrecut în paralel şi un alt mare eveniment. Poate cel mai important din punct de vedere cultural din 1989 încoace< o expoziţie cuprinzând operele artiştilor plastici sătmăreni din ultima sută de ani. Pentru prima oară într-o sută de ani sunt adunate lucrări ale celor mai importanţi pictori care au făcut gloria oraşului de pe :omeş. Primăria Satu Mare a avut curajul să demareze acest proiect uriaş. Adunând un mănunchi de opere la un loc nu se vede nicio diferenţă, decât stilistică, tehnică, între pictorii de acum o sută de ani, şi cei care au creat în Satu Mare, indiferent de avatarurile istoriei. Pictorul român stă alături de cel maghiar, de evreu, de german, şi privitorul nu depistează nicio deosebire. Limbajul universal al artei aruncă în aer toate diferenţele, desfiinţează toate graniţele.

Într-o galerie de artă lucrările stau precum stăteau oamenii la revoluţie, unul lângă celălalt, fără nicio deosebire. Vorbesc toţi aceeaşi limbă, a libertăţii, a bucuriei de a exista şi a coexista.

Organizarea acestei expoziţii – intitulată o sută de ani de artă la Satu Mare – este, probabil, modul în care o primărie înţelege că trebuie să marcheze centenarul. În egală măsură poate marca şi împlinirea a 28 de ani de la căderea unui regim opresor. 21/22 decembrie, noaptea cea mai lungă a anului poate deveni cea mai lungă noapte a artei la Satu Mare. O noapte în care nu se doarme, ci se vizitează expoziţiile, atelierele pictorilor, locurile cu valoare culturală, simbolică din Satu Mare.

Sunt suficiente locuri de acest fel? Aceasta este o întrebare. Sunt foarte multe, dar nu sunt puse în valoare. Satu Mare a fost un centru artistic important. Pare să fi decăzut, dar nu într-atât încât să nu poată fi revigorat.

În fond, în timp, nu se pot număra decât realizările artistice şi culturale.  În rest, cu excepţia valorilor familiei, a libertăţii fiecărui individ, fiecărei naţii, totul este deşertăciune şi vânare de vânt.