Roşii 100% bio, în cea mai mare fermă de legume din România, în Cerneşti

Scris de Lia Bradeanu, 24 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Roşii 100% bio din Cerneşti vor mânca toţi românii care vor dori să aibă grijă de sănătatea lor. Mircea Radu Muntean este angajatul propriul său fiu care a dezvoltat o afacere de peste 1,5 milioane de euro amenajând cea mai mare fermă legumicolă bio pe o suprafaţă de 70,2 ari de teren.

Nu s-a gândit niciodată că va deveni angajatul fiului său, Radu Mihai Muntean. Asta cu atât mai mult cu cât este plecat de opt ani în Statele Unite ale Americii. Însă, odată ce acesta a venit cu sprijin financiar din dorinţa de a consuma produse bio, nu a rezistat tentaţiei şi l-a încurajat să se dezvolte. La Cerneşti, Radu Mircea Muntean are grijă de peste 70 de ari. Aici, pas cu pas, a fost amenajată cea mai mare seră din România cu produce certificate bio, 100% roşii naturale.

În 2015 a accesat fonduri europene pe Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale pentru a construi o seră de legume. Li s-a părut de neacceptat ca în România roşiile să fie aduse din Spania şi Turcia. Condiţia cea mai importantă a fost ca legumele să fie bio. Nu au mai stat pe gânduri. În toamna anului trecut au început să investească. Având putere financiară, totul a mers ca pe roate. A fost nevoie de peste 1,5 milioane de euro.
„Roşiile respectă tot ceea ce înseamnă procedură bio. Prima recoltă se estimează a fi la 200 de tone până în luna decembrie”, spune Radu Mircea Muntean.

Nu doar calitatea roşiilor sunt în atenţia producătorilor de legume, ci şi calitatea oamenilor. A ales 11 angajaţi, dintre cei mai harnici şi responsabili. Nu se face rabat nici de la calitatea roşiilor, dar nici a angajaţilor. Aşa se face că atât producătorii, cât şi angajaţii sunt mulţumiţi.
„Toată munca se face manual, îngrăşământul este natural iar roşiile, cinci soiuri, primesc minerale în funcţie de sol, care este românesc. Totul este organic”, spune Marc Aniko – director tehnic şi de producţie imagini.

Pentru a ţine la distanţă dăunătorii, roşiile sunt stropite după ce au fost puse la macerat urzici. Angajaţii spun că temperatura optimă trebuie să fie până la 27 de grade Celsius.

„Pentru irigare apă folosită este din puţurile de proprii. Totul se face cu suflet, aşa că şi producţia trebuie să fie pe măsura aşteptărilor pentru că odată ce plantele primesc dragoste se dezvoltă frumos iar roşiile încep deja să se coacă”, declară Veronica Buda – angajată.

Nu este uşor să lucrezi în seră, însă atunci când faci acest lucru cu drag se simte. Maramureşeanul a reuşit să semneze un contract cu unul dintre cele mai mari lanţuri de hipermarket din ţară. Roşiile vor ajunge în scurt timp pe rafuri. Un kilogram va costa maximum 10 lei. Calitatea va fi la înălţime, iar clienţii vor fi din rândul celor care îşi doresc să mănânce roşii 100% româneşti, bio şi de calitate superioară, aşa cum erau cândva la bunici în grădină.