O nouă şedinţă a Colectivului pentru impulsionarea colectării veniturilor la bugetul consolidat al statului

Scris de Lia Bradeanu, 13 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Joi, 13 iulie, la Palatul Administrativ din Baia Mare, a avut loc şedinţa lunară a Colectivului pentru impulsionarea colectării veniturilor la bugetul consolidat al statului. Şedinţa a fost condusă de subprefectul judeţului Maramureş, Gavriş Ardelean. Au participat: Ioan Popa, şef adjunct al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Maramureş, Tiberiu Berindan, şef Birou Supraveghere şi Control Vamal în cadrul Biroului Vamal de Interior Maramureş, Adriana Hluhaniuc, director executiv economic al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Maramureş, Lucia Duţă, director executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş, Oana Oşanu, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş şi Lucica Pop, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Maramureş.


În luna iunie 2017, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Maramureş a realizat la bugetul general consolidat al statului încasări în sumă totală de 102.832.504 lei, cu o realizare procentuală de 104,02% comparativ cu realizările perioadei similare a anului anterior. Întrebat de subprefectul Gavriş Ardelean dacă personalul face faţă volumului de muncă, Ioan Popa a precizat că s-a cerut structurii regionale de la Cluj suplimentarea posturilor, iar momentan problema se află în studiu.

Totalul încasărilor la Biroul Vamal de Interior Maramureş, pe luna iunie 2017, cumulate cu Biroul Vamal Sighetu Marmaţiei (care a încasat 477.919 lei) a fost de 5.755.045 lei (pentru această lună a fost comunicat un plan de încasări de 5,25 milioane lei şi s-a realizat în proporţie de 109,62%).

CAS Maramureş a raportat un buget aprobat la data de 30 iunie 2017 pentru servicii medicale şi medicamente în sumă de 429.848,04 mii lei. La aceeaşi dată, plăţile pentru servicii medicale şi farmaceutice au fost în sumă de 233.235,82 mii lei, o execuţie bună reprezentând 99,99% din totalul creditelor bugetare alimentate şi de 54,26% din creditele bugetare aprobate la această dată. În această perioadă, a crescut semnificativ numărul solicitărilor de carduri europene de sănătate; acestea se eliberează într-un interval de 5-6 zile.

La data de 30 iunie 2017, la nivelul DSP Maramureş s-au derulat fonduri publice în sumă de 23.793.304 lei, din următoarele surse: buget de stat – 18.860.666 lei; venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii – accize – 4.382.142 lei; venituri proprii din prestări servicii cf. HG 59/2003 – 550.496 lei. De precizat că suma de 48.000 lei a fost alocată Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei pentru modernizarea Compartimentului Primiri Urgenţe. Pentru asigurarea bunei funcţionări a instituţiei în următoarele luni se aşteaptă o rectificare bugetară.

AJOFM Maramureş a raportat un buget realizat la data de 30 iunie 2017 de 8.978.429 lei, la capitolul venituri, reprezentând 67% din bugetul programat, respectiv un buget realizat la capitolul cheltuieli de 9.961.429 lei, reprezentând 93% din bugetul programat. Directorul executiv Oana Oşanu îi îndeamnă pe absolvenţii de învăţământ să se înregistreze în evidenţele instituţiei până la data de 23 iulie, pentru as putea beneficia de indemnizaţia de şomaj. Termenul de 60 de zile de la absolvire este termen de decădere din dreptul de a beneficia de indemnizaţia de şomaj. Până la această oră s-au înregistrat doar aproximativ 200 de absolvenţi, un număr mult redus faţă de situaţia de anul trecut.

Lucica Pop, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Maramureş, a declarat că la nivelul lunii iunie 2017 instituţia avea un număr de 117.148 pensionari. Numărul contractelor de asigurare a crescut, dar venitul încasat a scăzut, mulţi încheind contracte de asigurare pe o perioadă foarte scurtă. Casa Judeţeană de Pensii desfăşoară un proces de recalculare a pensionarilor care au beneficiat de pensii I şi II, conform Legii 192/2015. Este vorba despre pensionarii care au ieşit la pensie înainte de anul 2011 şi care nu au beneficiat de recalculări conform altor acte normative.

Recalcularea a început anul acesta şi se va desfăşura în două tranşe. Astfel, prima tranşă a început în luna iunie şi se referă la persoanele care s-au pensionat până la data de 1 aprilie 2001. A doua tranşă va începe în luna noiembrie, pentru persoanele care s-au pensionat în intervalul 1 aprilie 2001 – ianuarie 2011. În prima tranşă sunt de recalculat circa 5.000 de pensii, până acum fiind recalculate aproximativ jumătate dintre ele.

Trebuie reţinut faptul că dacă punctajul este mai mic conform calculului, pensionarii vor rămâne în plată cu punctajul pe care l-au avut la data recalculării. Orice modificare se va aplica la punctajul anterior recalculării, inclusiv majorarea punctului de pensie la 1.000 de lei.
Subprefectul Gavriş Ardelean a conchis că este îmbucurător faptul că ne situăm pe un trend ascendent privind veniturile colectate la bugetul statului şi le-a urat celor prezenţi spor în activitate.