Munca la negru infloreste in judet

Scris de Corina Sofran, 28 septembrie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Inspectorii de munca au identificat 10 persoane care lucrau fara forme legale

Luna trecuta, inspectorii de munca au efectuat controale la peste 250 de unitati din Maramures. Peste 90% dintre operatorii economici controlati au fost sanctionati pentru abaterile descoperite.

„S-au acordat 231 de sanctiuni, din care 168 pentru nerespectarea legislatiei privind sanatatea si securitatea in munca, iar 63 pentru abaterile legate de prevederile privind relatiile de munca”, ne-a informat Delia Tarlea, directorul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Maramures. Ea a subliniat ca in luna august nu au fost inregistrate accidente de munca grave care necesitau anuntarea ITM. In intervalul mentionat au fost identificate 10 persoane care lucrau fara forme legale. Chiar daca amenda in acest caz este foarte mare, operatorii economici au riscat si… au pierdut. Pentru ca sanctiunea este cuprinsa intre 3.000 si 4.000 lei pentru fiecare persoana identificata ca munceste fara forme legale, fara insa a depasi 10.000 de lei, valoarea cumulata a amenzilor. Munca la negru a fost descoperita in aproape toate domeniile de activitate, comert, servicii si unitati de productie, cu precadere in randul persoanelor necalificate.

„Cazurile de munca la negru sunt mai frecvente la activitatile care vizeaza munca necalificata, acolo unde angajatilor le lipseste specializarea in domeniul respectiv, cand lucratorii nu stapanesc meseria, astfel fiind mai vulnerabili”, a subliniat interlocutoarea.

Sanctiuni pentru neinstruirea angajatilor

Angajatorii descoperiti ca practicau procedura muncii la negru s-au ales fiecare cu amenda minima, 3.000 de lei, astfel ca totalul sanctiunilor acordate pentru aceasta incalcare a legii totalizeaza 30.000 de lei. Amenzile acordate in domeniul relatiilor de munca (in total de 63.000 lei) au mai vizat si nerespectarea timpului de munca si odihna al salariatilor, nedepunerea in termen a Registrului Electronic de Evidenta a Salariatuilor, nedepunerea in termen a dovezilor de plata a salariilor, state de plata si documente care atesta incheierea, modificarea si incetarea raporturilor de munca, nerespectarea legislatiei privind incadrarea in munca a minorilor.

Delia Tarlea a mai precizat ca in domeniul sanatatii si securitatii in munca s-au acordat amenzi in valoare de 168.000 lei. Angajatorii au fost obligati sa scoata bani din buzunar pentru ca nu au instruit angajatii sau pentru abaterile de la disciplina referitoare la siguranta si securitatea muncii descoperite de inspectori in controalele efectuate luna trecuta. Ar mai fi de precizat  ca in august au fost inregistrate la ITM 2.455 de contracte individuale de munca. Tot luna trecuta a fost sistata activitatea la sapte puncte de lucru din judet. Este vorba de unitati din domeniul exploatarii si prelucrarii lemnului si al constructiilor.