Izolatia exterioara a locuintei costa intre 40 si 60 lei/mp

Scris de Corina Sofran, 04 noiembrie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Consumul mare de combustibil pentru incalzirea locuintelor si in ultima instanta cheltuielile foarte mari pe care cetatenii trebuie sa le suporte in sezonul rece la acest capitol a determinat tot mai multa lume sa-si izoleze locuintele pe exterior. Investitia este destul de mare, dar se amortizeaza in timp. Daca se lucreaza ca la carte si se fac si alte lucruri adiacente (inlocuire usi, ferestre cu unele termopan, izolare acoperis etc.) se poate ajunge la o reducere cu pana la 50% a costurilor de incalzire, sustin specialistii. In functie de suprafata exterioara a locuintei si de materialele folosite, proprietarii vor scoate din buzunar sume cuprinse intre 40 si 60 de lei/metru patrat. Tariful include atat materialele, cat si manopera executantilor.

Manopera reprezinta jumatate din valoarea investitiei

“Izolarea exterioara pentru 45 metri patrati de perete exterior m-a costat putin peste 3.000 lei. Insa am folosit polistiren de 5 cm grosime, iar daca alegeam placi de 10 cm era mult mai bine, randamentul termic era mai bun. Merita investitia”, a precizat Marian Dulfu din Baia Mare. Manopera costa in medie 25 de lei/mp si include aplicarea placilor si montarea cu ajutorul diblurilor, lipirea plasei, finisajele exterioare, inclusiv aplicarea culorii. Materialele reprezinta cam jumatate din valoarea totala a investitiei.

Dupa un raid prin magazinele de profil putem sa dam cateva preturi< un pachet de polistiren costa 35-45 lei, un sac de adeziv de polistiren se vinde cu 25 lei, plasa de armare este 2-4 lei/mp, in functie de calitate. Mai trebuie socotite diblurile, grundul si tencuiala.

Vasile Barbul, city manager la Primaria Baia Mare, a subliniat ca Directia de Urbanism nu solicita autorizatie de construire pentru lucrarile de izolare exterioara a locuintelor.