Ioan Mihaila si Mihai Lung sunt cei mai bogati maramureseni

Scris de Grigore Ciascai, 28 septembrie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

In TOP 500 al Forbes Romania avem doar 6 prezente

Forbes Romania a publicat topul celor 500 de bogatati ai Romaniei la nivelul anului 2010. Ierharhizarea celor mai bogati romani nu aduce prea mari surprize fata de editia precedenta, topul fiind populat cam cu aceleasi figuri. E drept ca si-au mai schimbat locurile, dar, in linii mari, prezentele sunt aceleasi. Miliardarii Romaniei au traversat destul de bine un an de criza, daca ne gandim ca averile lor s-au diminuat doar cu 1,77% fata de anul trecut. Topul celor mai bogati maramureseni include exact aceleasi prezente, doar averile declarate s-au diminuat un pic.

Cel mai bogat maramuresean din TOP 500 este Ioan Mihaila, cu o avere estimata la 22 milioane euro. Vorbim de maramuresenii care dezvolta afaceri in judet, pentru ca in afara lui sau chiar in strainatate, mai avem cativa cu mult mai bogati. Astfel, controversatul om de afaceri Frank Timis, originar din Borsa, ocupa locul doi, dupa Dinu Patriciu, cu o avere de 1,1 miliarde euro. Timis deruleaza afaceri in domeniul extractiei de petrol si minereuri, in industria farmaceutica, cercetare etc. ~n ultimii ani a fost o prezenta constanta in topul celor mai bogati romani, dar niciodata nu s-a clasat atat de sus. Despre Frank Timis se spune ca una din firmele sale a descoprit recent in Africa unul dintre cele mai mari zacaminte de minereu de fier din lume, rezervele estimate fiind de peste 10 miliarde de tone. E greu de stiut cat adevar si cata legenda se afla in jurul misteriosului om de afaceri fugit din Romania in Australia inainte de 1989. Pe locul 39 il gasim pe Valer Blidar, fiul cunoscutului luptator al rezistentei anticomuniste. Plecat din Odesti (comuna Basesti), Valer Blidar are o avere de 145 milioane euro, provenita in primul rand de pe urma afacerilor derulate la Astra Vagoane Calatori Arad, firma aflata in proprietatea sa. Anul trecut a intrat si in domeniul financiar-bancar infiintand Banca Comerciala Feroviara unde este actionar majoritar. BCF are trei sucursale, dintre care una in Baia Mare. O alta prezenta maramureseana este Gabriel Carlig, din Coas. Stabilit in Cluj Napoca, proprietarul firmei Jolidon (lenjerie intima) are o avere estimata la 32 milioane lei. ~n anul 2008 era dat ca principal investitor al unui mall ce urma sa se construiasca pe locul fostelor unitati baimarene Maratex si Faimar. Ele au fost demolate, dar terenul a ramas deocamdata gol. Se pare ca Gabriel Carlig a fost mai afectat de criza, in ultimii ani firmele sale confruntandu-se cu reducerea activitatii si a numarului de angajati. O surpriza este maramureseanul Romeo Dunca, 42 milioane euro, afacerist in domeniul transporturilor si imobiliare, care traieste in Timisoara si de care n-am stiut nimic pana acum.

Ioan Mihaila apare si dispare din top

Au fost editii in care Ioan Mihaila a lipsit din topurile intocmite de Adevarul sau Capital. Potrivit datelor de la Registru Comertului, el este actionar direct la 15 firme din diferite domenii de activitate. ~n ultimii trei ani firmele sale nu au avut evolutii spectaculoase, ori poate ca nu a vrut sa fie in centrul atentiei. Ceea ce se poate vedea este Hotelul Mara si terenul de 1.300 de hectare din apropierea municipiului Arad. Afacerile sale sunt in imobiliare, comert, turism, aeronautica, o parte dintre ele derulandu-se in SUA, avand si cetatenia americana. Cea mai cunoscuta companie detinuta de Mihaila este Indagrara Prodcom Arad, unde este actionar majoritar inca din anul 1997. Indagrara (infiintata de fratii Neuman in anul 1851) este unul dintre cei mai mari producatori de bauturi alcoolice din Romania. Afacerile firmei s-au extins in ultima perioada fiind construita o fabrica de drojdie si o moara de mare capacitate. Cu cele 22 milioane euro ocupa locul 238 in TOP 500.

Mihai Lung, printre marii constructori din Romania

Mihai Lung, 43 de ani, 22 milioane euro, locul 241, investitii in constructiile industriale si civile, antreprenoriat, materiale de constructie, marketing, media etc. Conduce grupul de firme Inserv Holding, afacerile sale fiind in ascensiune in ultimii ani. A inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 21 milioane euro, Inserv inregistrand profit in toate compartimentele. Perspectivele la nivelul acestui an sunt deosebit de favorabile, asa ca Lung se asteapta sa-si dubleze cifra de afaceri. Se poate lauda cu faptul ca nu a facut niciodata afaceri cu institutiile bugetare ale statului. S-a pregatit din timp pentru a face fata crizei ce se prefigura la orizont. Pentru asta a trecut la reducerea drastica a cheltuielior si a investit in marketing, firmele sale participand la un numar dublu de licitatii pentru executia unor proiecte. Astazi, Inserv Holding face parte din elita constructorilor roman, continuandu-si ascensiunea si expansiunea. In toamna acestui an va termina constructia in Baia Mare a celui mai mare mall din nord-vestul Romaniei, o lucrare remarcabila, emblematica, de referinta in domeniu.

***

Celelalte prezente maramuresene in TOP 500 Forbes sunt: Mircea Maries, 47 de ani, 13 milioane euro, Dumitru Matei, 51 de ani, 11 milioane euro, Mircea Coza, 44 de ani, 10 milioane euro si Marcel Maris, 48 de ani, 9 milioane euro. Sunt nume cunoscute in domeniile lor de activitate, asa ca nu mai insistam asupra lor, mai ales ca sunt nelipsiti din topuri, inca de la primele editii.