Firmele de stat, printre cei mai mari datornici la contribuţii

Scris de Mioara Maxim, 10 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă prin care mută plata contribuţiilor de la angajat la angajator. Deşi criticată de aproape toată lumea pentru efectele pe care le va produce, această decizie a fost apărată de guvernanţi prin faptul că există angajatori care nu plătesc deloc contribuţiile salariale ale angajaţilor.

De aici apar însă două probleme. Prima, Ionuţ Mişa a prezentat nişte statistici alarmiste care au fost imediat contrazise de către ANAF. Dacă ministrul de Finanţe preciza că sunt 157.700 de firme cu datorii pentru peste 2 milioane de angajaţi, Fiscul îl contrazice public şi arată că, la 30 septembrie, datele oficiale arată că există doar 35.750 firme şi 10.900 persoane fizice.

A doua, Guvernul arată o ipocrizie completă prin prezentarea acestor date prin atacuri dure la multinaţionale, bănci, compania Dacia şi aproape orice are capital străin sau angajează tineri care să fi ieşit apoi să protesteze împotriva guvernului şi a măsurilor sale. Numai că executivul ar trebui să consulte datele oficiale şi să vadă că printre cei mai mari datornici se află şi numeroase companii de stat, arată Digi24.

Un exemplu elocvent este Complexul Energetic Hunedoara are datorii la plata contribuţiilor de aproape jumătate de miliard de lei, cele mai mari restanţe sunt la asigurările sociale de stat. La rândul lor, datorii de peste 180 de milioane de lei are şi Romaero, cea mai mare companie din industria aeronautică română, în timp ce transportatorul feroviar de mărfuri, CFR, figurează la ANAF cu aproape 120 de milioane de lei.

Şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că, în prezent, sunt peste două milioane de angajaţi pentru care nu se plătesc contribuţiile de către angajator şi peste 150.000 de firme care nu fac aceste plăţi, dintre companiile de stat dând exemplu CFR.

Desigur că există şi companii private care au datorii foarte mari.